logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Terroristákat kapcsolt le az izraeli rendőrség Ciszjordániában

Az izraeli csapatok letartóztattak három, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint Ciszjordánia déli részén, a Betlehemtől délre található, 1948-as menekülttáborból kinőtt Dehísa faluban tartott éjjeli razzián – jelentette hétfő reggel a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

 

A rajtaütés során az izraeli hadsereg szóvivője szerint tűzharc alakult ki, melyben Molotov-koktélokat is dobáltak az izraeli katonák felé. A csapatok viszonozták a tüzet és megölték az egyik keresett férfi testvérét, egy másik fegyverest pedig súlyosan megsebesítettek. A palesztinok válaszul általános sztrájkot hirdettek hétfőre Betlehem térségében.

Eközben Ciszjordánia északi részén, a Dzsenín közelében lévő Dzsabariában az izraeli kommandósok elfogták Jahíja Szaadit, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet négy hónapja letartóztatott helyi vezetőjének, Basszem Szaadinak a fiát.

Kapcsolódó tartalom

A katonai hírszerzés szerint Jahíja Szaadi maga is magas rangú tagja az Iszlám Dzsihádnak, s azzal gyanúsítják, hogy részt vett különböző terrorcselekményekben. Hétfő hajnalban összesen 14 körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordániában.

Baszem Szaadi augusztusi letartóztatása vezetett a Hajnalhasadás hadművelethez az Iszlám Dzsihád Gázai övezetben található katonai célpontjai ellen. Az augusztus 5-én kezdődött, háromnapos hadművelet idején a gázai terrorszervezetek körülbelül 1100 rakétát indítottak a hadsereg statisztikái szerint izraeli területre, de csaknem 200 lövedékük már a Gázai övezetben felrobbant. A rakétaháborúban 26 palesztin civil halt meg, közülük 16-an az izraeli, tízen az Iszlám Dzsihád rakétái miatt.

Kapcsolódó tartalom

Izraelben március óta újabb erőszakhullám indult, melyre főként Ciszjordánia északi részén folytatott terrorellenes offenzívával válaszolt a kormány. A razziák célja, hogy megakadályozzák az újabb palesztin támadásokat, amelyekben az év eleje óta 31 ember vesztette életét Izraelben és Ciszjordániában.

A szinte minden éjjel zajló terrorellenes razziák során több mint 2500 palesztint tartóztattak le, és több mint 150 palesztin halt meg, közülük sokan – de nem mindegyikük – támadások vagy biztonsági erőkkel való összecsapások során.

A kiemelt képen izraeli rendőrök. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még