logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Isten nevét hiába szádra ne vedd – az Isten hozott köszönés anomáliái

| Szerző: hirado.hu
Vita alakult ki a hagyományos Grüss Gott köszönés kapcsán Ausztriában, miután egyes balioldali Bundesrat-képviselők nemtetszésüket fejezték ki, mert Isten hozott-tal köszöntek nekik. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyes képviselői szerint a köszönés mára elavult, Bécsben ma már a Jó napot! dívik.

Meglehetősen bizarr vita alakult ki nyugati szomszédunknál, amelyről a Kronen Zeitung online kiadása számolt be.

Az Ausztria mellett a szomszédos Bajorországban is elterjedt hagyományos köszöntés, a Grüss Gott! (Adjon Isten! vagy Isten hozta!) kapcsán a lap beszámolt arról a politikai vitáról, amely a baloldali Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusai között alakult ki.

Az egyik bizottsági ülésen elhangzott hagyományos, népi köszöntésre válaszként a szociáldemokrata Jan Krainer kijelentette: Bécsben a Jó napot köszönés dívik!

Az egyszerre nyelvi és kulturális vitában állást foglalt Andreas Kohl, az osztrák Nemzeti Tanács korábbi elnöke is, aki kijelentette: „Nem lehet mindent megtiltani, ami polgári gyökerekkel bír”.

A köszöntés kapcsán kialakult vita jól jellemzi a nyugati társadalmakat egyre inkább jellemző ateizmust, az úgynevezett „cancel culture” divatját, valamint azt a keresztényellenességet, amely napi szinten megjelenik a nyugat-európai közbeszédben és a politikai kultúrában.

 

Ajánljuk még