logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az OPEC+ tanácskozása után emelkedtek hétfőn az olajárak

| Szerző: hirado.hu
Emelkedtek az olajárak hétfőn, miután az OPEC+ csoportba tartozó országok online formában tartott tanácskozásán vasárnap az a döntés született, hogy nem változtatnak kitermelési politikájukon – jelenti a Reuters.

A brit hírügynökség emlékeztet: az OPEC+ országok (az OPEC kartellen kívüli nagy olajtermelő államok szövetsége, köztük Oroszország – a szerk.) hétvégi tanácskozát követően, hétfőn lépett életbe az orosz tengeri olaj EU-ba történő behozatalának teljes tilalma.

Kapcsolódó tartalom

A Reuters kiemeli, hogy a döntés még azelőtt született meg, hogy bevezetésre kerülne az Európai Unió tagországainak megállapodása a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely – mint arról a hirado.hu korábban beszámolt – 60 dollár (nagyjából 24 ezer forint) lesz.

Zavart keltett Kínában az enyhítés

Amíg az orosz tengeri kőolaj és kőolajtermékek importjára vonatkozó uniós tilalom továbbra is teljes mértékben érvényben marad, az árplafon lehetővé teszi az európai szolgáltatók számára, hogy orosz olajat szállítsanak unión kívüli országokba, feltéve, hogy annak ára szigorúan a felső határ alatt marad – közölte korábban az Európai Bizottság.

Ugyanakkor az üzemanyag-kereslet szempontjából pozitív jelként több kínai város is enyhítette a COVID-19 korlátozást a hétvégén, bár a részleges enyhítés – írja a Reuters – hétfőn országszerte zavart keltett.

Kapcsolódó tartalom

Míg a nap folyamán korábban akár 2 százalékot is emelkedtek az olajárak, a Brent és az amerikai West Texas Intermediate (WTI) kontraktus azóta némi nyereséget lefaragott.

Kivárnak a főbb termelők

Az OPEC+ államai vasárnap megállapodtak abban, hogy tartják magukat októberi tervükhöz, miszerint novembertől 2023-ig napi 2 millió hordóval csökkentik a kitermelést.

Elemzők szerint az OPEC+ döntése várható volt, mivel a főbb termelők kivárják, hogy milyen hatással lesz az EU importtilalma és világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoportnak a tengeri orosz olajra vonatkozó hordónkénti 60 dolláros árplafonja, mivel Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy csökkenti a szállítást minden olyan ország esetében, amely betartja ezt az árplafont.

Az OPEC+ azon döntése, hogy változatlanul hagyja a kitermelést, valamint a Kínából érkező gyenge gazdasági adatok visszafordíthatják az olaj árfolyamának emelkedését – véli Leon Li, a CMC Markets sanghaji elemzője.

Az üzleti és gyártási tevékenység Kína, a világ második legnagyobb gazdaságában és első számú nyersolajimportőre részéről idén a koronavírus terjedésének megfékezését célzó szigorú, úgynevezett „zéró tolerancia” intézkedések okán szenvedett visszaesést.

Kiemelt kép: illusztráció, Forrás: MTI/EPA/Alex Plavevski

Ajánljuk még