logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az olajársapkán mindenki veszít

| Szerző: hirado.hu
Az olajársapka – amely valójában egy szankciós intézkedés – bumerángként csapódhat vissza az Európai Unióra és tovább fokozhatja a kontinens gazdasági válságát. A G7-ek pénteken jelentették be az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciós politika kőolajimportra vonatkozó korlátozásának életbe léptetését. A nyugati szövetségesek 60 dollár/hordó maximált árat állapítottak meg az Oroszországból érkező kőolajra pénteken, melyre válaszolva a Kreml szombaton bejelentette, hogy felfüggesztheti az olajszállításokat azon országokba, amelyek csatlakoztak az ársapkához. Annak ellenére, hogy a nyugati szövetségesek azt várják az intézkedéstől, hogy csökkenti Oroszország háborús kapacitásait, a Global Timesnak nyilatkozó elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az ársapka miatt Európa nyersolaj nélkül maradhat, miközben Oroszország az olajexport visszafogásával 100 dollár fölé emelheti a nyersolaj világpiaci árát.

 

Oroszország határozott diplomáciai szintű ellenintézkedéseket tesz, mivel Oroszország nem akarja elveszíteni az energiaexport árazását befolyásoló erejét. Az árképzés képessége Oroszország gazdasági szuverenitásának egyik alapeleme – mondta Pej Csang-hong (Pei Changhong), a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kelet-európai és közép-ázsiai tanulmányainak szakértője a Global Timesnak hétfőn. A portál felidézte a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov szombati nyilatkozatát is, aki kijelentette: már készültek a nyugati árplafonra, és nem fogadják el a piaci korlátozást.

„Moszkva már világossá tette, hogy nem szállít olajat azoknak az országoknak, amelyek támogatják a piacellenes árplafont”

– írta Mihail Uljanov, az Oroszországi Föderáció állandó bécsi  képviselője, aki azt is kiemelte, hogy Európa orosz olaj nélkül marad.

Kapcsolódó tartalom

A kínai szakértő szerint azonban az árkorlát hatása az Oroszország és az EU közötti közvetlen olajkereskedelemre elhanyagolható. Mint mondta, a két fél közötti közvetlen kereskedelmet már majdnem felfüggesztették, tehát a nyugati szankció az orosz olajexport és a harmadik felekkel folytatott ártárgyalások befolyásolását célozta. Ennek azonban van egy olyan veszélyes következménye is, hogy amennyiben az olajár tovább süllyed, akkor Oroszország csökkentheti a kitermelést, ami a kőolajár globális növekedéséhez vezet.

Mindenki rajtaveszt

A nyugati szankció indoklását Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere úgy kommentálta pénteken, hogy az ársapka hatására az orosz exportőrök kénytelenek lesznek az olcsó olajat a világpiacon értékesíteni. Az amerikaiak szerint ennek pedig a fogyasztók és a vállalkozások lesznek a közvetlen haszonélvezői. Ezzel szemben viszont a a Kelet-kínai Tanárképző Egyetem ruszisztika központjának kutatója, Cuj Heng arra mutatott rá, hogy

Oroszország könnyen kijátszhatja az olajársapkát azzal, hogy a nyugati piacok helyett új felvásárlókat keres. Így pedig „Európa sokkal jobban megszenvedheti az ársapka hatását, mint Oroszország, ami tovább növelheti a már így is magas európai inflációt”.

A kutató arra emlékeztetett, hogy Európa már most is megosztott az energiaügyben, és több ország kért felmentést az orosz olajimport tilalma alól. „Összességében elmondható, hogy az árplafon kétségtelenül veszteséges helyzet Oroszország és Európa számára, és az orosz energiaexport Európából való kivonulása is biztosra vehető” – tette hozzá Cuj.

Kapcsolódó tartalom

A kínai Hsziamen Egyetem pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Oroszország gazdasága nyilvánvalóan nyomás alatt van a kereskedelmi szankciók miatt, rövid távon nem fog engedni az olajárból. Oroszország legnagyobb problémája az európai olajársapka kapcsán, hogy mivel csővezetékes szállítással látta el az öreg kontinenst, így nehéz lehet elérni azokat az államokat, amelyek kimaradtak a szankciók alól. Európa ugyanezzel a dilemmával szembesül.

A kőolajszállításhoz szükséges, nem Oroszországhoz kapcsolódó vezetékes infrastruktúra hiányában nehéz lesz pótolni a kieső orosz kőolajat. Egyelőre annyira nehéz más forrásból növelni az Európába irányuló olajimportot, hogy rövid távon megbénulhat a kontinens ellátása.

Hatvan helyett száz dollár lesz az olajár

A kőolaj világpiaci ára valószínűleg meghaladja majd a 100 dollárt – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség az Orosz Energiafejlesztési Központ nyilatkozatát.

Mivel Oroszország nem fog 100 dollár alatt olajat értékesíteni, így a szankciókat elfogadó Európa felé megszakadnak az olajszállítások. Ez napi 1-1,5 millió hordóval csökkentheti Oroszország exportját decemberben és januárban, ami pedig árfelhajtó hatást gyakorol a világpiacra, és 100 dollár feletti árfekvéshez vezet.

Kapcsolódó tartalom

Bár a várható olajáremelés elkerülhetetlenül súlyosbítja majd az egész világon romló inflációs helyzetet, az elemzők szerint az Európai Uniót fogja legjobban megviselni. A Global Timesnak nyilatkozó elemzők szerint

„Európának fel kell készülnie a még drágább energiaszámlákra, következésképpen gazdaságának elviselhetetlen recessziójára az Egyesült Államok folyamatos kamatemelési ciklusai közepette.”

A szakértők ugyanakkor egy másik lehetőséget is felvázoltak, amely szerint a Szaúd-Arábia és Oroszország vezette OPEC+ olajkitermelők szövetsége konszenzusra juthat a nemzetközi olajárak stabilitásának megőrzése érdekében. Ebben az esetben az olajállamok a kitermelés csökkentéséről dönthetnek. Mint mondták, egy ilyen lépés egyenesen azt eredményezné, hogy a Nyugat ársapka-megállapodása nem éri el a kívánt hatást, csupán diplomáciai propaganda lesz.

Mindeközben az Egyesült Államokban

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók egyik legkomolyabb támogatója, az Amerikai Egyesült Államok eközben növelte saját kitermelési kapacitásait. Mint megírtuk, pénteken történelmi megállapodás született az Egyesült Államok és Venezuela között.

A szocialista pártállam egész idáig az amerikai szankciókat nyögte, mostantól azonban a kaliforniai Chevron vállalat fogja végezni az évek óta parlagon heverő tengeri olajlelőhelyek feltárását és kitermelését. Venezuela partjainál találhatók ugyanis a világ legnagyobb olajtartalékai.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még