logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zelenszkij reagált az olajárplafonra, közben Amerika nem bízza a véletlenre olajellátását

Komolytalan és gyenge az olajársapka – így reagált az ukrán elnök az európai döntésre. Volodimir Zelenszkij szerint a hordónkénti 60 dollár helyett 30 dollárban kellett volna megszabni a legmagasabb árat. Brüsszel és Washington azonban úgy látja: az ársapka azonnali és súlyos hatással lesz az orosz gazdaságra. Amerika viszont – úgy tűnik – nem bízza a véletlenre olajellátását: pénteken megállapodott Venezuelával az ottani olaj-tartalékok kitermeléséről – hangzott el az M1 Híradójában.

Komolytalan az olajársapkáról született európai uniós döntés – mondta Volodimir Zelenszkij szombat esti videoüzenetében.

„Nem lehet komoly, ha az orosz terrorista államnak ilyen kényelmes árszintet szab meg. Oroszország már így is komoly károkat okozott az egész világnak az energiapiac szándékos destabilizálásával, mégsem voltak képesek elhatározni az oroszok energetikai lefegyverzését. Ez egy gyenge álláspont és csak idő kérdése, hogy egy szigorúbb szabályozást kelljen bevezetni. Kár, hogy ezt az időt elvesztegetjük” – mondta az ukrán elnök.

Hozzátette: a 60 dolláros hordónkénti ár is évi 100 milliárd dollár nyereséggel növeli az orosz gazdaságot. Zelenszkij sokkal szívesebben fogadta volna a balti államok javaslatát, amelyek 30 dollárban húzták volna meg az orosz olajár plafonértékét.

Az Európai Bizottság elnöke azonban állítja: az ársapka nehéz helyzetbe sodorja majd az orosz gazdaságot, miközben stabilizálja a nemzetközi energiapiacot.

„Az ársapkának három célja van. Először is megerősíti a szankcióinkat. Másrészt tovább csökkenti Oroszország bevételeit, harmadrészről pedig stabilizálja a globális energiapiacot, hiszen engedélyezi a tengeren szállított olaj kereskedelmét harmadik országokba, amennyiben az 60 dollár alatti áron fut. Tehát az ársapka a fejlődő országok számára is jövedelmező lesz” – mondta Ursula von der Leyen.

A korlátozó intézkedéshez csatlakoztak a G7-ek is – az Európai Bizottsághoz hasonlóan az amerikai pénzügyminisztérium is hitet tett a kezdeményezés mellett. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint az ársapka azonnal csökkenteni fogja Oroszország bevételeit és korlátozni fogja hadi költségvetését.

Washington azonban nem bízza a véletlenre olajellátását: pénteken történelmi megállapodás született az Egyesült Államok és Venezuela között. A szocialista pártállam egész idáig az amerikai szankciókat nyögte, mostantól azonban a kaliforniai Chevron vállalat fogja végezni az évek óta parlagon heverő tengeri olajlelőhelyek feltárását és kitermelését. Venezuela partjainál találhatóak ugyanis a világ legnagyobb olajtartalékai.

Oroszország egyébként már korábban jelezte: nem fog olajat adni azoknak az országoknak, amelyek maximalizálják az árakat.

Az európai és G7-es döntés után a Kreml szóvivője jelezte: Moszkva nem fogadja el az ársapka rendszerét, a pontos válaszlépéseket azonban még mérlegeli az orosz vezetés.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még