logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sikeresen védte a balti légteret a magyar légierő

Véget ért a magyar katonák balti missziója. Augusztus óta nyolcvan magyar pilóta vigyázta Észtország, Lettország és Litvánia légterét: 300 órát repültek és 19 éles riasztást is kaptak. Az orosz–ukrán háború miatt a térség Európa egyik legérzékenyebb légterévé vált, a feladat így jóval veszélyesebb volt a korábbiaknál – hangzott el az M1 Híradóban.

Sikeresen teljesítettek a magyar katonák. Az elmúlt négy hónapban mindent megtettek azért, hogy védjék a balti légteret. Akik először vettek részt a misszióban, kitüntetést kaptak.

Nyolcvan magyar pilóta teljesített szolgálatot augusztus óta, összesen 300 órát repültek, 81 felszállást hajtottak végre, ebből 19-szer éles helyzetben is bizonyítaniuk kellett.

„Leginkább katonai gépekre lettünk riasztva. Volt köztük szállítógép, volt köztük vadászrepülőgép, sőt volt olyan is, amikor vadászrepülőgépek kísértek szállítórepülőgépeket” – mondta Ványik Attila alezredes kontingens parancsnok.

Az orosz–ukrán háború miatt a balti légtér Európa egyik legérzékenyebb légterévé vált. Ezért a mostani kiküldetés veszélyesebb volt, mint a korábbiak.

„Háború van a környékünkön, a NATO, illetve az Oroszország közötti feszültség a hidegháború időszaka óta nem látott magasságban van, és kiválóan helytálltak a kollégák, ezt mindenki elismeri, elismerte, már ki is fejeztük szándékunkat, hogy 2025-ben ismét vissza szeretnénk jönni” – mondta Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára.

A Magyar Honvédség négy Gripen vadászgéppel vett részt a nemzetközi misszióban. A NATO-tagállamok 2004 óta működő közös missziójának célja Észtország, Lettország és Litvánia állampolgárainak védelme és a haderő fejlesztése.

„Én úgy gondolom, hogy az a kooperálás a lengyelekkel és előtte a csehekkel, amit itt kint véghez tudtunk vinni, az abba az irányba mozog, hogy könnyen tudunk együtt dolgozni a többi NATO-országgal” – mondta Ugrik Csaba dandártábornok.

A Magyar Honvédség november 30-án befejezte a missziót, decembertől a lengyelek vették át a légtér felügyeletének vezető szerepét.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. A magyar kontingens harmadik alkalommal védi a balti országok légterét (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Ajánljuk még