logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Politico: Téves a Nyugat elképzelése az ukrajnai Marshall-tervről

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Bizottság azt hiszi, hogy mindent megold, ha elég pénzt ad Ukrajnárnak a háború után, ugyanakkor ez hozzállás hibás az EBESZ korábbi vezetője szerint.

Ha kizárólag a pénzen alapul a „Marshall-terv”, Ukrajna számára egyszerűen nem fog működni – írja Mat Whatley, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korábbi vezetője a Politicón megjelent cikkében. A nyugati nemzetek konszenzusa, amely nemcsak a háború valódi méreteit és annak világméretű hatásait ítéli meg rosszul, de a konfliktus utáni újjáépítések történelmi tanulságait is rosszul alkalmazza.

„Jelenleg az Európai Bizottság jár élen a pénz mindent gyógyít megközelítésben

– jelenti ki Whatley. Félretéve azonban azt a tényt, hogy az Európai Unió eddig csak a töredékét tudta kifizetni az Ukrajna megsegítésére felajánlott összegeknek, Whatley felhívja a figyelmet, hogy van egy döntő különbség 1945 és napjaink között: az Ukrajna hatalmas területein szétszórt taposóaknák.

Jelenleg az ország legnagyobb gazdasági központja, Kijev körül hatalmas területek vannak sűrűn aláaknázva. A déli és keleti területek, ahol a legsúlyosabb harcok folytak, szintén sűrűn vannak aknákkal teleszórva, beleértve a gazdag mezőgazdasági művelésű keleti sztyeppét, amely kulcsfontosságú Ukrajna gazdaságának helyreállítása szempontjából, valamint a déli ipari központokat, amelyek Európa acélimportjának tizedét adják. A Fekete-tenger, az ukrán export kritikus ütőere tengeri aknákkal van tele.

A jelenlegi becslések szerint az ország teljes területén 160 000 négyzetkilométer lehet szennyezett. Összehasonlításképpen: 2020-ban világszerte 153 négyzetkilométernyi területet tisztítottak meg az aknáktól. Ilyen ütemben Ukrajna megtisztítása több mint ezer évet venne igénybe.

Ezért, mivel a gazdasági fellendülés nem érhető el aknamentesítés nélkül, azt be kell építeni minden jövőbeli Marshall-tervbe – javasolja.

Az aknákkal szennyezett területeken egyszerűen nem lehet ipari tevékenységet folytatni

– tette hozzá. Az aknamentesítés azonban drága, munkaigényes, fáradságos és lassú. A hosszadalmas képzés miatt a kapacitás növelése kihívást jelent. Whatley ezek alapján kijelntette:

az ukrajnai Marshall-tervre vonatkozó nyugati konszenzus téves”.

Ukrajna újjáépítése nem csak pénzzel kezdődik és nem csak pénzzel ér véget – és a siker érdekében mindenekelőtt hatalmas, összehangolt aknamentesítési erőfeszítéseknek kell kezdődniük.

Kiemelt kép: „Állj! Aknák!” feliratú tábla, nem messze Bakhmuttól, a Donyeck régióban, Ukrajnában, 2022. december 01-én.

Kapcsolódó hírek

Kreml: A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet
A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.
Külföld
Szijjártó: Közeleg a tél, ezért mielőbb el kell jönnie a békének Ukrajnában
Közeleg a tél, ami súlyos humanitárius katasztrófával fenyeget Ukrajnában, ezért mielőbb el kell jönnie a békének, ugyanis Európa is egyre nehezebb helyzetbe kerül a kettős nyomás, a háború következményei és az illegális migráció miatt – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Genfben.
Külpolitika

Ajánljuk még