logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyugat-Európa rákapott az orosz LNG-re

| Szerző: hirado.hu
Habár Brüsszel gyakran hangoztatja, hogy az EU-nak sikerült függetlenednie az orosz energiahordozóktól, az adatok mást mutatnak. Negyven százalékkal több orosz LNG-t vásároltak olyan országok, mint Belgium, vagy Franciaország, hogy kiváltsák a szankcionált más orosz energiahordozókat. A szakértők szerint a közeljövőben nem lehet arra számítani, hogy javulna a globális gázpiac helyzete.

Az elmúlt hónapokban az Európai Unió betiltott az orosz szén importját, most pedig olajembargó készül Oroszországgal szemben. Az cseppfolyósított földgáz importja azonban virágzik, és nem valószínű, hogy uniós bojkott készülne ellene – írja a Bloomberg hírügynökség.

Az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz behozatala egy év alatt mintegy 40%-kal nőtt, mivel a vevők igyekeznek pótolni a csővezetékes szállítás csökkenő mennyiségét.

Az EU januártól szeptemberig rekordösszegű, 12,5 milliárd eurót költött orosz cseppfolyósított földgázra – ötször többet, mint egy évvel korábban. Az olyan országok, mint Franciaország és Belgium növekvő kereslete hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország idén Északnyugat-Európa második számú LNG-szállítójává váljon.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai februári inváziót megelőzően az Oroszországból származó vezetékes gáz volt Európa legnagyobb üzemanyagforrása. A brüsszeli szankciók miatt a régió azonban kénytelen több LNG-t importálni Oroszországból, illetve más országokból – például Egyesült Államok, Katar – is.

„Az orosz LNG-nek továbbra is áramolnia kell”

– mondta a Bloombergnek Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának kutatója.

„Szükségünk van erre a globális LNG-piacon, mivel az már így is elég szűkös. Úgy gondolom, hogy a legtöbb európai ország valóban szívesen huny szemet e felett”

– fogalmazott.

A hajókövetési adatok szerint Oroszország belga kikötőkbe irányuló szállítmányai január és október között több mint kétszeresére nőttek, Franciaország importja pedig 60 százalékkal emelkedett.

A francia Total Energies SE például 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Jamal LNG-ben, Oroszország legnagyobb LNG létesítményében. Bár a francia vállalat leállította az új oroszországi beruházásokat és megszabadult néhány oroszországi eszközétől, arra ígéretet tett arra, hogy a Jamalban marad.

„A jelenlegi körülmények között nem létezhetnek jó és rossz LNG-projektek”

– jelentette ki még októberben Leonid Mikhelson, a Novatek vezérigazgatója. A vállalat kapacitást is bővít, az Arctic LNG 2 nevű létesítmény fejlesztése már jövőre megkezdődik.

„A gázpiac valószínűleg szűkös marad, amíg új cseppfolyósított földgázkészletek nem állnak rendelkezésre, legkorábban 2025-ben ”– mondta Kate Dourian, a washingtoni Arab Gulf States Institute tanácsadója.

 

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Amerika mossa kezeit az európai válság miatt
Az Európai Unió politikai ügyeire fókuszáló Politicóban jelent meg cikk arról, hogy az Európát sújtó válság miatt kizárólag a kontinens vezetői felelősek. A washingtoni székhelyű portál hasábjain közölt elemzés szerint Európa saját sorsának kovácsa, az Egyesült Államok pedig veszélytelen az öreg kontinensre. Az elemző úgy látja, az európai országok pusztán irigységből kritizálják az Egyesült Államokat, amiért annak vállalatai rekordbevételre tettek szert az európai energiaválságból vagy éppen az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokból.
Külföld
Rekordmennyiségű orosz LNG-t importált Nyugat-Európa
Habár Brüsszel mindenáron kiirtaná az orosz energiahordozókat az európai piacról, úgy tűnik, hogy az energiaválsággal küzdő országoknak más az elképzelésük. Miközben a vezetékes gázszállítás 80 százalékkal csökkent Oroszországból, addig LNG-ből több mint 40 százalékkal többet vásároltak.
Külföld

Ajánljuk még