logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Letartóztatás és börtön helyett interjúk és konferenciák várnak az FTX kriptotőzsde vezérére

| Szerző: hirado.hu
Interjúban próbálta elkenni a felelősségét Sam Bankman-Fried az FTX vezére, aki minden gyanú szerint több milliárd dollárt lopott el a befektetőitől. Olyan magyarázatokkal állt elő a kriptotőzsde világának legnagyobb csalási ügye után, miszerint nem volt birtokában a megfelelő információknak, szerinte az egész helyzet csak egy könyvelési hiba, és nincs büntetőjogi felelőssége. Legutóbb egy olyan konferencián vett részt, amelyen az ukrán elnök is felszólalt.

Rossz hónapom volt” – magyarázkodik Sam Bankma-Fried, aki több milliárd dollárt lopott el az FTX kriptotőzsde befektetőitől. Legutóbbi Bankman-Fried azzal kezdett egy interjút, hogy „nagyon sajnálja” a történteket, és nem akart becsapni senkit. Állítása szerint sokkolták a novemberben történtek.

Azt próbálta elmagyarázni, hogy csak „korlátozott hozzáférése” volt az adatokhoz, és nem tudatosan akarta keverni a pénzeszközöket. Felmerül azonban a kérdés, ha az FTX alapító-vezérigazgatójának nem voltak adatai, akkor mégis kinek?

Az interjúban Bankman-Fired újra és újra „könyvelési hibának” nevete a történteket, azt állítva, hogy az FTX auditált pénzügyi adatai és a belső adatai között, melyek az Alameda pozícióját mutatták, eltérés volt. „Nem én vezettem az Alamedát” – állította. Hozzátette, „ideges voltam, mert túlságosan is érintett voltam az érdekellentét miatt”.

Úgy tűnik Bankman-Fried egyértelműen Caroline Ellisonnal, az Alameda korábbi vezérigazgatójával akarja „elvitetni a balhét”. Bankman-Frided az egész katasztrófát kockázatkezelési problémaként fogalmazta meg, amely kicsúszott a kezéből, és hogy nem tudott az Alameda által tett intézkedésekről.

Korábban megírtuk, az FTX produkálta az eddigi legnagyobb horderejű összeomlást a kriptovaluták piacán, miután a vállalattal szemben felmerült bizalomvesztést követően a befektetők három nap alatt hatmilliárd dollárnyi tőkét vontak ki a vállalatból.

Becslések szerint egymillió hitelezőnek kell több milliárd dolláros veszteséggel szembenéznie, az FTX összeomlása ráadásul az egész kriptopiacot megrengeti.

Kapcsolódó tartalom

Amikor megkérdezték Bankman-Friedtől, hogy aggódik-e a büntetőjogi felelősségre vonás miatt, úgy fogalmazott:

„személy szerint nem gondolom, hogy van büntetőjogi felelősségem.”

Ami a demokratáknak tett hatalmas adományait és a szabályozó hatóságokkal való meghitt kapcsolatait illeti, azt mondta, azt kívánja, bárcsak ne így működne a világ. „Valószínűleg több ezer órát töltöttem Washingtonban, hogy végül találkozhassak néhány hatósággal” – mondta. Talán a legemlékezetesebb mondat az egészből ez volt:

„nézze, rossz hónapom volt”.

Azt állította, hogy már csak egy működő hitelkártyája van, és bevallotta, nem tudja mit hoz a jövő.

Kapcsolódó tartalom

Az FTX-károsultak kárpótlásával kapcsolatban annyit mondott, hogy:

„nem ígérhetek senkinek semmit”.

Bankman-Fried most bebizonyította, hogy egyszerre beteges hazudozó és szociopata. Aki azt magyarázta, hogy nem lopott el legalább négymilliárd dollárt az FTX-től, csak kölcsönöket vett fel, amelyeket általában csekély összegű személyes fogyasztásra használt fel. Ezekről ma már tudható, hogy volt köztük több tízmillió dollárt érő ház, valamint magánrepülőgép is.

Az egyetlen ok, amiért hivatalosan még nem lehet bűnözőnek nevezni az az, hogy még nincs megerősítve, hogy az ügyfelek pénzét a saját fedezeti alapjának finanszírozására használta fel.

Kapcsolódó tartalom

Ez egyébként bárki másnak évtizedes börtönbüntetést jelentene, de persze nem olyan prominens demokratának, mint Bankman-Fried.

Börtön helyett őt legutóbb a The New York Times Deaclock nevű konferenciája várta, ahol olyan prominens résztvevők mellett szólalt fel, mint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, valamint Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

Természetesen csak videókapcsolaton keresztül, hiszen Bankman-Fired jelenleg is a Bahamákon tartózkodik, és valamiért nem szeretne visszatérni az Egyesült Államokba.

Egy utolsó gondolat: Bernie Madoffot 2008-ban 24 órával a csalás leleplezése után letartóztatták. 2022-ben Sam Bankman-Fried a The New York Times dealbook csúcstalálkozóján vesz részt, miután csalása lelepleződött.

Kapcsolódó hírek

A kriptovaluta segítette a pedofil pornó terjedését is
A kriptokereskedelem laza ellenőrző rendszere és az általa biztosított anonimitás olyan „üzletágakat” is felfuttatott, mint a dark weben terjedő pedofil tartalmak értékesítése. A Reuters hírügynökség a holland Michael Mohammad esetén keresztül szemléltette, hogy a szexuális ragadozók hogyan teremtettek jövedelmező „üzletet” a gyermekpornográfiából, és hogyan maradtak névtelenek a gyermekek bántalmazását és megerőszakolását néző vásárlók a kriptovaluta által biztosított láthatatlanságnak köszönhetően.
Külföld

Ajánljuk még