logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kikotyogta az ukrán veszteségeket Ursula von der Leyen

| Szerző: hirado.hu
Ursula von der Leyen egy a Twitterre feltöltött videóban beszélt az ukrajnai háborúról, és amelyben jóval magasabb ukrán veszteségekről tett említést, mint a hivatalos adatok. A bizottság korrigált, kivágták a beszédből a problémás részt, és gyorsan magyarázkodásba kezdett a testület szóvivője.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Twitter-oldalán megosztott videóban arról beszélt, hogy húszezer civil és több mint százezer ukrán katona halt meg az orosz–ukrán háborúban. Ugyanakkor ez nagy felháborodást keltett a kijevi vezetés körében, hiszen eddig ezeknek a számoknak csak a töredékét vallotta be.

A felháborodást követően Von der Leyen oldaláról gyorsan törölték a videót, és nem sokkal később újra megosztották azt immár precízen kicenzúrázva abból az emberveszteségek vonatkozó részt.

Dana Spinant, az Európai Bizottság helyettes szóvivője a Twitter-oldalán magyarázta meg, hogy miért kellett gyorsan törölni és cenzúrázni a videót. Szerinte a külső forrásból származó becslésnek az áldozatokra kellett volna vonatkoznia, azaz a halottakra és a sebesültekre egyaránt, és az orosz brutalitást volt hivatott bemutatni.

Kapcsolódó tartalom

Szergej Nyikiforov ukrán elnöki szóvivő szerint „a veszteségekről szóló információk érzékenyek, ezért azokat csak a főparancsnok, a védelmi miniszter vagy maga az elnök hozhatja nyilvánosságra”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

Kapcsolódó hírek

Ronald Reagan egykori tanácsadója szerint a kongresszusnak kellene lezárnia a háborút
Az egykori kormányzati tisztviselő szerint nem lenne példa nélküli, ha az Egyesült Államok a törvényhozás döntésével lépne ki egy katonai szövetségből, aki szerint Oroszország ukrajnai teljesítménye bebizonyította, hogy nem jelent fenyegetést az európai NATO-tagállamokra, így az amerikai részvétel is megkérdőjelezhető a katonai szövetségben.
Külföld
A németek többsége elutasítja Ukrajna katonai támogatását
A németek szerint Berlinnek ragaszkodnia kellene az antimilitarizmushoz, és már elegendő segélyt adtak Kijevnek. Felmérés szerint ugyanis Ukrajna további katonai támogatása és a menekültek befogadása egyre kevesebb támogatottságot tud maga mögött.
Külföld
Külföldi harcosokra mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő
Mintegy száz külföldi „zsoldos” vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére– jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Külföld

Ajánljuk még