logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiaválság: a nukleáris energia felé fordulva hegesztőket toboroz Franciaország

| Szerző: hirado.hu
A francia EDF energiavállalat hegesztők, csőszerelők és kazánkészítők új generációját szeretné felvenni annak érdekében, hogy elöregedő atomreaktorait megjavítsa, továbbá újabb erőműveket is építsen, ugyanis a jelenlegi európai energiaválság miatt az atomenergia ismét reneszánszát éli.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a francia EDF energiavállalat – amely jelenleg teljes államosítás alatt áll – versenyt fut az idővel azért, hogy nukleáris flottájának teljes kapacitású működését biztosíthassa a téli időszakban. Ezzel szemben viszont már most látható, hogy az idei évben a villamosenergia-termelés 30 éves mélypontra süllyedt, amely az erőművek rekordszámú kiesésének köszönhető.

Nem elég, hogy az idei alacsonyabb villamosenergia-termelés veszélyezteti az energiavállalat pénzügyi stabilitását – így a cég ezáltal 32 milliárd eurót veszíthet 2022-es bevételéből –, mindemellett az energiaóriásnak még az elkövetkező leghidegebb hónapokban is melegen kell tartania a francia és más európai országok háztartásait.

Az EDF továbbá az elkövetkező 25 évben legalább hat új generációs reaktor építését is vállalta,

amely összesen mintegy 52 milliárd eurós beruházást jelent, így a cégcsoport sürgős toborzási akciót indított Franciaország-szerte.

A vállalat egy normandiai hegesztőképző központ (Haute Ecole de formation en soudage) megnyitását is társfinanszírozta, amely idén közel negyven diákot foglalkoztat, 2023-ra pedig a tanulók létszáma várhatóan kétszázra is emelkedhet.

A legrégebbi franciaországi atomerőműről készült kép a kelet-franciaországi Fessenheimben 2020. február 22-én. A francia–német–svájci hármas határ közelében fekvő településen a 900 megawattos teljesítményű ikerblokkokban 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Az egyes reaktort 2020. február 22-én hajnalban, a kettest pedig június 30-án végleg leállították (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Munkavállalókat keres a francia nukleáris ipar

Azonban a normandiai hegesztőképző központ létrehozása csupán csak egy csepp a tengerben – mutatott rá a hírügynökség, ugyanis az EDF becslése szerint a francia nukleáris iparnak a következő hét évben évente 10 000–15 000 munkavállalóra lenne szüksége.

A francia vállalatnak az előbb említett időszakban évente 3000 új munkavállalót kellene rekrutálnia, ami a jelenleg az atomerőműveiben foglalkoztatott munkaerő 15 százalékát jelenti. A 2019-2022-es időszakban pedig 2500 alkalmazott felvételére lenne szükség.

Az EDF 2030-ig továbbá ezer hegesztő felvételét is tervezi, ami a jelenleg foglalkoztatottak számának a dupláját jelenti.

Kapcsolódó tartalom

Kihívás a megfelelő munkaerő felvétele és képzése

Ezek elég ambiciózus célok” – mondta Clement Bouilloux, az EnAppSys energetikai tanácsadó cég Franciaországért felelős vezetője, valamint megjegyezte, hogy az ország új reaktorokkal kapcsolatos terveinek nagyságrendje miatt kihívást jelenthet a megfelelő munkaerő felvétele, ugyanis „az 1970-es évek óta nem volt ilyen építkezési lendület a nukleáris ágazatban”.

Franciaország, más nyugati országokhoz hasonlóan, már régóta szenved a szakképzett dolgozók hiányától. A viszonylag magas munkanélküliség ellenére emiatt a francia feldolgozóipar, az építőipar, a mérnöki és az IT-szektorban is gondok merültek fel.

Emmanuel Macron francia elnök aláír egy hegesztőmaszkot a diákoknak, amikor ellátogat az Eric Tabarly középiskolába a nyugat-franciaországi Les Sables-d’Olonne-ban 2022. szeptember 13-án. Macron az Eric Tabarly szakközépiskolába látogatott azzal a céllal, hogy népszerűsítse az ország szakközépiskoláit (Fotó: EPA/Ludovic Marin)

A korróziós problémák által érintett erőműveket javító munkásoknak a reaktor olyan részén kell dolgozniuk, ahol magas a sugárzás, ezért csak korlátozott időt tölthetnek ezeken a területeken. Az iparágban dolgozók szerint a munka kihívásai miatt egy átlagos hegesztőnek akár hároméves extra képzésre is szüksége van ahhoz, hogy a nukleáris ágazatban dolgozhasson.

Ahhoz, hogy valaki nagyon jó hegesztő legyen, annak kell születnie. Ezek az emberek 1500 Celsius-fokos olvadt fémmel dolgoznak, és az is előfordul, hogy ezt a tevékenységet fejjel lefelé kell végezniük. Ötszáz leendő hegesztővel kezdesz, és öt év múlva lehet, hogy csak öt olyan van, aki megfelel a követelményeknek” – mondta egy neve elhallgatását kérő atomiparban dolgozó hegesztő.

Energiaválság: Franciaország újra a nukleáris energia felé fordul

A szakszervezetek és az iparági tisztségviselők a francia kormányt is hibáztatják a nukleáris energiával kapcsolatos fordulatért.

Az orosz–ukrán háború előtt az egymást követő kormányok arra törekedtek, hogy csökkentsék Franciaország függését az atomenergiától, nem pedig arra, hogy új reaktorokat építsenek

– hangsúlyozta a Reuters.

Franciaország sokáig Európa atomenergia-bajnoka volt, és egyben a legnagyobb villamosenergia-exportőre is. Az 1970-es és 1990-es évek közötti erőműépítési hullámnak köszönhetően, az országban 56 reaktor van, azonban 2011-ben a politikai és a közhangulat megingott a fukusimai katasztrófa miatt, és az atomerőművek bezárását helyezte előtérbe a francia kormány.

Emmanuel Macron francia elnököt 2017-ben választották meg, aki első ciklusában azt ígérte, hosszú távon csökkenti Franciaország nukleáris függőségét. Macron azonban az idei évben új reaktorok építését jelentette be,

mivel az orosz–ukrán háború és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelésre való törekvés ismét vonzóvá tette az atomenergiát.

Évek óta mondták nekünk: kérem, készüljenek fel az erőművek bezárására. Nyilvánvaló, hogy nem azért vettünk fel embereket, hogy atomreaktorokat építsenek, hanem azért, hogy leszereljék őket” – nyilatkozta Jean-Bernard Lévy, az EDF korábbi vezérigazgatója egy augusztusi konferencián. A szakértő továbbá azt is kiemelte, hogy a kormány a korábbi, 2019–2023-as energiapolitikai ütemterve alapján 2035-ig 12 reaktor leállítását tervezte.

Most azonban, hogy az atomenergia javára fordult a kocka, Luc Rémont, az EDF új vezérigazgatója a múlt hónapban már arról beszélt, hogy „a nukleáris ellátási láncban a legfontosabb készségek megléte kulcstényezőnek számít a termelési szintek növeléséhez”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánljuk még