A sokadik alkalom – a The Washington Post újabb cikket közölt, amelyben arról tájékoztatja olvasóit, hogy milyen előnyei vannak, ha a rovaralapú étrendet választják.
Az újság már közel egy évtizede próbálja meggyőzni az embereket arról, hogy hús helyett jobb választás lenne a rovarok fogyasztása – hívja fel a figyelmet a V4NA beszámolójában.
Nem kizárt, hogy ezek a törekvések a klímavédő fanatikusokhoz kapcsolódnak, akik azt javasolják, hogy a kevesebb húsevés csökkenti a károsanyagok kibocsátását.
A The Washington Posthoz hasonlóan jár el a The New York Times is: amikor éppen nem a kannibalizmust népszerűsíti, szinte évente jelentet meg olyan cikkeket, amelyek az embereket bogarak fogyasztására buzdítják.
Visszatérve a szóban forgó cikkre, az írás egy amerikai természettudós, Lisa Sanchez történetét meséli el, aki néhány gyereket bogarakkal etet egy program keretében.
A cikk szerint Sanchez azért ösztönzi az embereket arra, hogy rovarokat egyenek, hogy csökkentsék a környezeti terhelést.
Érvelése szerint ugyanis a tenyésztett rovarok sokkal kevesebb üvegházhatású gázt termelnek, és sokkal kevesebb földet és vizet igényelnek, mint a hagyományos állattartás.
A cikk továbbá rámutatott arra, Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában évszázadokon át normálisnak számított a rovarok fogyasztása.
Az utóbbi időben a mainstream média újabb érvet talált ki arra, hogy miért kellene az embereknek leszokniuk a húsevésről és áttérniük a rovarevésre.
A növekvő villamosenergia- és üzemanyagáraknak köszönhetően ugyanis ugrásszerűen emelkedni kezdtek az élelmiszerek árai is, ezért a rossz anyagi helyzetben lévőket megcélozva azt állítják, hogyha elkezdenek szöcskéket és különböző bogarakat enni, akkor kevesebb pénzből is megélnek majd.
Azonban nem csak a multinacionális cégek és a média, hanem egyes országok is aktívan kampányolnak az életmódváltás mellett. Az Egyesült Királyság a rovaralapú étrend elterjesztésére és rovarfarmok létrehozására fordít csaknem 50 ezer fontot a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Zimbabwéban.
A brit támogatásból megvalósuló segélyprojekt keretében Kongóban vándorló sáskákat és fekete katonalegyeket tenyészthetnek. Ezeket a rovarokat fogják aztán beépíteni az emberi étrendbe.
A rovarfarmok létrehozásáról szóló projektet azután jelentették be, hogy dél-koreai tudósok közzétettek egy tanulmányt, melyben felvázolták, hogy a hernyók fogyasztása segítheti az emberiséget a túlélésében egy olyan jövőbeli világban, amelyben hiány lesz az élelmiszerekből.
A rovarevés támogatását az Európai Unió is komolyan veszi, olyannyira, hogy szorosan együttműködik a The International Platform of Insects for Food and Feed nonprofit szervezettel is.
Saját bevallásuk szerint fő küldetésük, hogy az európai intézményekkel folytatott folyamatos párbeszéd révén elősegítse a rovarok szélesebb körű felhasználását, mint alternatív és új, az emberi fogyasztásra és az állati takarmányozásra alkalmas fehérjeforrást.