logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Duda: Béketárgyalást csak Ukrajna beleegyezésével lehet lefolytatni

Az ukrajnai háború kapcsán minden béketárgyalást csak Ukrajna önkéntes beleegyezésével lehet lefolytatni, megengedhetetlen a határok erőszakos megváltoztatását jóváhagyó megállapodás – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Lódzban, az EBESZ kétnapos ülése megnyitóján.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának ülésén Duda felidézte: a szervezetben idén betöltött lengyel soros elnökség alatt megoldást igyekeztek találni a Moszkva által kiváltott biztonsági válságra, ehhez felhasználtak minden létező EBESZ-mechanizmust.

Beismerte:

a szervezet politikai és katonai lehetőségei „elégtelenek, mert a konfliktusban álló felek jóakaratán és együttműködésén múlnak”.

Aláhúzta: minden béketárgyalást csak Ukrajna önkéntes beleegyezésével szabad lefolytatni, és lehetetlen beleegyezni olyan megállapodásba, amely a határok erőszakos megváltoztatását hagyná jóvá.

Minden megállapodás, amely „bármilyen módon elismerné vagy elfogadná Oroszország háborús, területi nyereségeit, valójában az európai biztonsági rendszer alá helyezett bombával volna egyenlő” – fogalmazott a lengyel államfő.

A második világháború óta először zajlik olyan fegyveres akció, amely „ennyire kirívóan szembemegy azokkal az elvekkel, amelyekben mindannyian önkéntesen megállapodtunk, hogy megakadályozzuk egy újabb háború kitörését Európában” – jelentette ki.

Szerinte Oroszország az EBESZ egyik tagállamaként „brutálisan megsértette mindezen elveket”, és ma „kétségtelenül egy bűnöző államról van szó”.

Nem szabad hozzászoknunk ahhoz, hogy az orosz hadsereg tervszerűen és következetesen rombolja Ukrajna kritikus civil infrastruktúráját, hogy humanitárius katasztrófát idézzen elő – hangsúlyozta Duda. „Nem lehet közömbösen nézni a civilek szisztematikus gyilkolását, az ukrán gyerekek elrablását” – folytatta.

Amennyiben normális dologként kezdjük el felfogni az orosz bestiális tetteket, győzni fog az úgynevezett orosz világ eszméje, amely brutalitást, agressziót, háborút, nyomort és halált hoz magával

– fogalmazott Duda.

A háborús bűntettekért felelős személyek megbüntetését szorgalmazta, aláhúzva: ez az európai béke visszaállításának, a jövőbeli agresszió megelőzésének a feltétele.

Az EBESZ soros lengyel elnökségét záró lódzi konferenciának egyik témája az ukrajnai háború és ennek hatása az európai biztonságra.

Az ülésen a szervezet több mint ötven államából érkező küldöttségek vesznek részt, mintegy kétszáz résztvevő. Köztük van Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár is.

Lengyelország nem adott ki vízumot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Oroszországot az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-nagykövete képviseli.

Ajánljuk még