logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csökkent az amazonasi esőerdők irtásának mértéke

A brazíliai amazonasi esőerdőkben 11,27 százalékkal csökkent irtás mértéke 2021 augusztusa és 2022 júliusa között éves összehasonlításban – derült ki a Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) szerdán közzétett adataiból.

Az Inpe szerint mintegy 11 568 négyzetkilométernyi erdő veszett el az elmúlt 12 hónap alatt, szemben az előző 12 hónap 13 038 négyzetkilométerével.

Az adatokat a Prodes, az amazóniai erdőirtás mértékének távérzékelésével foglalkozó projekt által kiadott éves jelentésben foglalták össze. Ezt tartják a legpontosabb eszköznek az erdőpusztulás mérésére.

Az elmúlt két évtizedben az erdőirtás mértéke a brazíliai Amazonasban 2004-ben érte el a csúcsot, amikor 27 700 négyzetkilométernyi erdő tűnt el.

Tíz éve, 2012-ben rekordalacsony, 4500 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki, bár 2015 óta az erdőirtás felgyorsult.

A Jair Bolsonaro elnök hatalomra kerülése óta eltelt három évben évente 75 százalékkal több esőerdőt irtottak ki, mint az előző tíz év átlagában. Az elnök 2019. januári kormányra kerülése óta a környezet védelmére hivatott állami szervek a jelzett illegális erdőirtásoknak mindössze 2,17 százaléka esetében léptek közbe – közölték természetvédők.

Brazília kormánya kijelentette, hogy elkötelezett az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának egymást követő fórumain kitűzött célok mellett, amelyek szerint 2030-ig véget kell vetni az illegális erdőirtásnak.

Ajánljuk még