logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az uniós tartalmi követelményekre figyelmeztette Elon Muskot az illetékes EU-biztos

A tartalomellenőrzéssel, gyűlöletbeszéddel és álhírekkel kapcsolatos uniós szabályok betartására figyelmeztette szerda este Elon Muskot, a Twitter új tulajdonosát és vezetőjét Thierry Breton, az Európai Unió (EU) digitális politikáért felelős biztosa.

A Twitternek meg kell erősítenie a felhasználói gyűlöletbeszédtől, félretájékoztatástól vagy más ártalmas tartalmaktól való védelemét, hogy elkerülhesse az új szabályok megsértését, melyek a 27 országot tömörítő blokkban óriási bírsággal fenyegetik techcégeket – közölte Breton a milliárdos dél-afrikai származású amerikai vezérigazgatójával, aki a közelmúltban megvásárolta a közösségi mikroblog-platformot.

A Twitternek jelentősen növelnie kell erőfeszítéseit, hogy a jövőre életbe lépő digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály új feltételeinek megfeleljen” – mondta Breton szerdán egy videokonferencián, melyet a törvényre való felkészülés megvitatásának szenteltek.

Kapcsolódó tartalom

Az új törvény azt írja elő a techóriásoknak, hogy komolyabban ellenőrizzék platformjaikat – a többi között – a terrorizmus támogatását, a gyerekek szexuális kihasználását, a gyűlöletbeszédet és a kereskedelmi csalásokat illetően.

A törvény annak az új digitális szabályrendszernek a része, amely Európát a közösségimédia-cégek hatalma korlátozását célzó világtörekvések vezetőjévé tette, és ellentétben áll Musk Twitterről szóló elképzeléseivel.

A Breton irodája által közzétett beszélgetés alapján Musk elmondta: a Twitternek átlátható felhasználói irányelveket kell bevezetnie, komolyan meg kell erősítenie a tartalmi moderálást és a szólásszabadság védelmét, fel kell lépnie a hamis információ ellen és korlátoznia kell a célzott hirdetéseket.

Musk korábban jelezte, hogy visszavonná a Twitter több korábbi, a félretájékoztatás elleni szabályát, legutóbb a Covid-19-cel kapcsolatos hamis információk tilalmát törölte el.

A szerdai beszélgetésen Musk jóváhagyta, hogy az EU a jövő év elején terheléses tesztet hajtson végre a Twitter-központban, segítve a vállalat alkalmazkodását az új szabályokhoz, melyek megsértése a cég éves bevételének hat százalékát kitevő bírsággal is járhat.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter közölte szerdán, hogy nem került le a napirendről Musk 44 milliárd dolláros Twitter-vásárlásának vizsgálata.

Ajánljuk még