logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Titkos miniszteri kinevezések miatt elmarasztalták Scott Morrison volt ausztrál kormányfőt

Elmarasztalta a canberrai parlament Scott Morrison volt ausztrál miniszterelnököt, mert nem hozta nyilvánosságra, hogy a járvány idején saját magát nevezte ki több miniszteri posztra.

Morrison az első volt kormányfő, akit elmarasztalt a törvényhozás.

A koronavírus-világjárvány idején a konzervatív politikus titokban miniszterelnöki tisztsége mellé öt másik miniszteri pozíciót is átvett, erről azonban sem a nyilvánosságot, sem a kormány többi tagját nem tájékoztatta.

Mióta a hír augusztusban napvilágot látott, Morrisont többször felszólították, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot és mondjon le. Szerdán a parlament 86 szavazattal 50 ellenében elfogadta az elmarasztalást, melynek ugyan jogi következményei nincsenek, mégis történelmi jelentőségű, mert először nyújtottak be ilyen indítványt korábbi ausztrál miniszterelnök ellen.

Morrison szerdán újra védelembe vette, amit tett, bocsánatot nem kért. Arra hivatkozott, hogy a titkos kinevezések a válság idején szükségesek voltak. Emellett azzal vádolta a jelenlegi kormányt, hogy semmi mással nem foglalkozik, csak a megtorlással.

Morrison 2020 márciusától 2021 májusáig állt egyebek mellett az egészségügyi, pénzügyi és belügyi tárca élén, miközben a határokat lezárták, és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében elszigetelték az országot a világ többi részétől.

A volt miniszterelnök csak pár bizalmasát avatta be a lépésbe, melyet írásban hagyott jóvá a főkormányzó. A Morrison által átvett pozíciók birtokosai közül szinte senki sem tudta, hogy gyakorlatilag a kormányfővel osztoznak a tisztségen.

Az ügyben folytatott vizsgálatot pénteken tették közzé, megállapították, hogy a kinevezések szükségtelenek voltak.

A kinevezések eltitkolása a nyilvánosság elől alkalmas volt arra, hogy aláássa a kormányzásba vetett bizalmat” – közölte a vizsgálatot vezető Victoria Bell bíró.

Ajánljuk még