logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértők szerint csökkenés előtt állnak az ingatlanárak az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
Már több hónapja stagnál az Egyesült Államok ingatlanpiaca, a magas árak és a növekvő kamatok miatt a közgazdászok szerint elkerülhetetlen a korrekció a piacon.

A közeljövőben jelentős visszaesésre számítanak egyes közgazdászok az amerikai ingatlanpiacon, ugyanis már kilencedik hónapja stagnál az ingatlan adásvételek száma az Egyesült Államokban – írta az Axios hírportál. A családi házak kínálata ennek ellenére tovább nő, miközben a jelzáloghitelek kamatai már 7 százalék fölött járnak, így több szakértő szerint is egyre valószínűbb, hogy „nagyszabású lakáspiaci lassulás” fog történni hamarosan.

Kapcsolódó tartalom

Az Axios elemzése szerint az ingatlanárak túlságosan magasak ahhoz, hogy vonzóak legyenek a vevők számára, akinek szembe kell nézniük az egekbe szökő jelzáloghitel-kamatokkal is. Ennek ellenére az eladók nem akarják csökkenteni az árakat, ez pedig ahhoz vezet, hogy az adásvételek száma visszaesik. Kieran Clancy Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza a portálnak elmondta:

„Az árak összeomlása közeleg.”

A Pantheon becslése szerint a meglévő lakások árai nagyjából 20 százalékkal fognak esni a júniusi csúcshoz képest, ami 414 ezer dollár körül volt. Emellett a Goldman Sachs elemzői nemrég csökkentették a lakásárakra vonatkozó várakozásaikat, amelyek a jövő évi nagyjából stagnálásról négy százalékos csökkenésre utalnak. A Goldman Sachs azt is megjegyezte, hogy

„a lakásárak fenntarthatatlan szintje továbbra is nyomasztja a lakáskeresletet”.

Az Axios emlékeztet, hogy egészen a közelmúltig az elemzők elképzelhetetlennek tartották, hogy az ingatlanárak esésnek indulhatnak, mostanra viszont változott a véleményük, és már nem tartják lehetetlennek a korrekciót az ingatlanpiacon.

Kapcsolódó tartalom

Szerintük ugyanakkor továbbra sem kell olyan válságtól tartani, mint a 2008-as, hiszen a munkanélküliség továbbra is alacsony, valamint a korábbi ingatlanvásárlók alacsonyabban rögzített jelzálog kamatokat fizetnek.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

Nincs egység az Egyesült Államok Kína elleni techháborújában
Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma október 6-án fogadta el azt a Kínát célzó kereskedelmi szankciót, amely megtiltja az amerikai chipgyártóknak, hogy fejlett technológiával készült eszközöket adjanak el az ázsiai nagyhatalom piacán. A Kínát célzó kereskedelmi szankciók azonban nagy falatnak bizonyulnak Amerika számára, mivel Japán és Dél-Korea után Hollandia is visszautasította a csatlakozást a szankciókhoz. Ráadásul az amerikai chipgyártók is abban érdekeltek, hogy jogi kiskapuk útján folytassák a kínai exportot.
Külföld

Ajánljuk még