Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Nincs egység az Egyesült Államok Kína elleni techháborújában

| Szerző: hirado.hu
Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma október 6-án fogadta el azt a Kínát célzó kereskedelmi szankciót, amely megtiltja az amerikai chipgyártóknak, hogy fejlett technológiával készült eszközöket adjanak el az ázsiai nagyhatalom piacán. A Kínát célzó kereskedelmi szankciók azonban nagy falatnak bizonyulnak Amerika számára, mivel Japán és Dél-Korea után Hollandia is visszautasította a csatlakozást a szankciókhoz. Ráadásul az amerikai chipgyártók is abban érdekeltek, hogy jogi kiskapuk útján folytassák a kínai exportot.

A hollandok vonakodása attól, hogy leállítsák a DUV chipgyártó berendezések Kínába irányuló exportját, azt mutatja, hogy Washington büntető hatóköre egyre zsugorodik – írja az Asia Times. A félvezetőtechnológia világelső szereplője, a holland ASML ellenzi az Egyesült Államok követelését, hogy állítsa le termékei Kínába szállítását. A lap szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a holland fél engedne Washington követelésének, ráadásul számos médiafelület is az amerikai szándék elutasításaként értelmezte a holland kereskedelmi miniszter nyilatkozatát.

„Fontos, hogy megvédjük saját érdekeinket – nemzeti biztonságunkat, de gazdasági érdekeinket is”

– jelentette ki Liesje Schreinemacher kereskedelmi miniszter november 23-án a holland parlamentben.

Kapcsolódó tartalom

Gyengülő amerikai pozíció

A holland vállalat a világ legjobb litográfiai berendezéseit gyártja, amelyek közül 200 Deep Ultraviolet (DUV-) egységet adott már el kínai chipgyártóknak. A holland–kínai kereskedelemnek keresztbe tehetne Washington, ha az ASML a legújabb technológián alapuló berendezéseket szeretné értékesíteni Kína számára, mivel ezek gyártásához amerikai licenct használnak. De a régebbi DUV-technológia gyártására nem vonatkoznak az USA korlátozásai.

Az Asia Times szerint az USA továbbra is kitart szándéka mellett, és még ebben a hónapban magas rangú amerikai tisztviselők utaznak Hollandiába, hogy a Kínára vonatkozó kereskedelmi korlátozások mellett lobbizzanak. A jelek szerint azonban a holland kormány már döntött.

Ázsiában másképp gondolkodnak

Ahogy a lap rámutat, az Egyesült Államok más szövetségesei sem mondtak le a kínai piacról. Így például olyan japán cégek is tovább kereskednek Pekinggel, mint a Tokyo Electron, a Canon és a Nikon. Mivel a kínai export teszi ki a japán chipgyártók értékesítésének mintegy 20 százalékát, nem csoda, hogy a japán kormány nem adott „egyenes választ” az USA kereskedelmi tilalmi követelésére.

Kapcsolódó tartalom

A japánok önérdek-érvényesítését szemlélteti az Asia Nikkei főszerkesztőjének írása is, amelyet a Kína kizárása nem jelent megoldást címmel közöltek.

Shigesaburo Okumara az amerikai–európa–-ázsiai kereskedelmi kapcsolatokat összefogó nemzetközi szervezet, a Trilaterális Bizottság ülését követően arról írt, hogy a japán intézmények már belefáradtak az Amerika által erőltetett „demokrácia-autokrácia” szembenállásba.

Bár a főszerkesztő leszögezte, hogy a japánok teljes mértékben egyetértenek a demokratikus értékekkel, hiszen számos vezetőjük nyugati vagy éppen amerikai intézményekben tanult, azonban „komolyan aggódnak” a két nagyhatalom konfrontációja miatt. A japán felfogás szerint az USA által Kínával szemben erőltetett kereskedelmi szankcióknak kiszámíthatatlan hatásuk lenne. A bizottság több tagja is hangsúlyozta, hogy Kína részvétele elengedhetetlen a globális problmák kezeléséhez.

Dél-Korea sem áll a korlátozások mellé

Mint az Asia Times rámutatott, Ázsiában jelenleg csak a tajvani TMSC és a dél-koreai Samsung képes a legmodernebb nanotechnológiás chipek előállítására. Így hiába az Egyesült Államok részéről tanúsított nyomás, Dél-Korea kereskedelmi minisztériuma egy év haladékot adott a Samsungnak a Kínára vonatkozó kereskedelmi megszorítások bevezetése előtt. A Samsung ez idő alatt a legtöbbet fogja kihozni a kínai piacból, ahol a Baidut látja el a felhőalapú adatközpontok működtetéséhez szükséges mesterségesintelligencia-chipekkel. A Baidu, Kína egyik vezető technológiai cége pedig arról biztosította a befektetőit, hogy semmi esetre sem aggódik az amerikai szankciók miatt.

Kapcsolódó tartalom

„Az AI Cloud üzletágunk nagy része és a szélesebb AI üzletágunk sem támaszkodik túlságosan a fejlett chipekre. Azon vállalkozásaink számára pedig, akiknek fejlett chipekre van szükségük, már elegendő készletet halmoztunk fel ahhoz, hogy rövid távon támogassuk vállalkozásunkat”

– jelentette ki Dou Shen, aki a Baidu mesterséges intelligenciával (AI) működő felhőalapú vállalati szolgáltatásait irányítja. A vállalatvezető azt is kiemelte, hogy közép- és hosszabb távon Kína képes a legmodernebb technológiás chipgyártást biztosítani saját vállalatai számára.

Mint mondta, van saját fejlesztésű AI-chipük, a Kunlun, amelyet már elkezdtek használni néhány nagyszabású mesterséges intelligenciát igénylő feladatnál.

Az amerikai törvényhozás a saját iparát is kiütötte

Az ázsiai és európai szövetségesek vonakodása ellenére az Egyesült Államok kormánya hatékonyan vitte át a Kínával folytatott kereskedelem korlátozásait az amerikai ipari szereplőkön.

Kapcsolódó tartalom

Az Asia Times szerint azonban ezzel két probléma is van:

az első, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium az iparági szereplők megkérdezése nélkül alkotta mega szankciókat. A második súlyos problémára pedig a Boston Consulting Group tanulmánya mutatott rá, amely szerint a Kínába irányuló export megtiltásával az amerikai gyártók bevételeik 37 százalékától esnének el.

Az amerikai gyártók azonban nem mondtak le a kínai kereskedelemről. Az Nvidia például november 7-én bejelentette, hogy olyan chipeket tervez és értékesít a kínai piac számára, amelyek az amerikai szankciós küszöb alatt vannak. Az Asia Timesnak nyilatkozó iparági szakértő szerint az amerikai gyártók jelentős forrásokkal rendelkeznek ahhoz, hogy késleltessék a kereskedelmi szankciók hatását és jogi kiskapukat találjanak a Kínával folytatott kereskedelem fenntartására, ahogyan az Nvidia is tette.

Ajánljuk még