logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megszavazta az amerikai szenátus az azonos neműek házasságát megerősítő törvényjavaslatot

Megszavazta az amerikai szenátus kedd éjjel az azonos neműek házasságának szövetségi szintű elismerését megerősítő törvényjavaslatot, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.

A szűkszavúan megfogalmazott törvényjavaslatot – amely arra kötelezi a szövetségi kormányzatot, hogy minden olyan házasságot ismerjen el törvényesnek, amelyet legálisan kötöttek az adott amerikai államban – garanciának szánják arra az esetre, ha a legfelsőbb bíróság az azonos neműek házassága ellenében döntene.

A törvényjavaslat azonban nem tiltja meg az államoknak, hogy megakadályozzák az azonos neműek házasságát az adott tagállamban, ha a legfelsőbb bíróság lehetővé teszi ezt számukra.

A szenátus 61:36 arányban fogadta el a törvényjavaslatot,

amelyet 12 republikánus párti szenátor is támogatott. A javaslat jóváhagyásához 60 igen szavazatra volt szükség; egy demokrata és két republikánus párti szenátor nem vett részt a voksoláson.

Hasonló, de nem teljesen azonos szövegű törvényjavaslatot fogadott el az amerikai képviselőház is az év során, amelyet akkor 47 republikánus párti képviselő is támogatott. A képviselőház várhatóan a jövő héten hagyja jóvá a mostani szenátusi változatot, amely

Joe Biden amerikai elnök aláírását követően emelkedhet törvényerőre.

Az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban eltörölte a Roe kontra Wade-ügyben 1973-ban hozott, az abortuszhoz való jogot szövetségi szinten biztosító legfelsőbb bírósági döntést.

Akkor Clarence Thomas legfőbb bíró a döntést támogató véleményében kifejtette, hogy a bíróságnak meg kellene fontolnia más, egyéni szabadságjogokat biztosító legfelsőbb bírósági döntések visszavonását is, beleértve az azonos neműek házasságával kapcsolatban 2015-ben hozott döntést.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még