logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megkezdődött a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak tárgyalása

Ma kezdődött a 2016-os brüsszeli terrortámadások pere. Hat évvel ezelőtt az Iszlám Állam terrorszervezet öngyilkos merénylői három pokolgépet robbantottak fel a belga fővárosban. Harmincketten haltak meg, több százan megsérültek, köztük magyarok is. A tárgyalások várhatóan nyárig elhúzódnak – számoltak be róla az M1 Híradójában.

 

Szerda délelőtt megkezdődött Belgium történelmének eddigi legnagyobb bírósági tárgyalássorozata, a 2016-os brüsszeli terrortámadás tíz vádlottjának büntetőpere. A vádlottak padján foglal helyet a 2015-ös párizsi terrortámadások egyedül életben maradt elkövetője, Salah Abdeslam is, akit idén júniusban már életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Franciaországban. A párizsi bíróság után most a brüsszeli esküdtszék hozhat ítéletet a férfiról, akiről azt feltételezik, hogy a brüsszeli támadások szervezésében is szerepe volt.

2016. március 22-én, nem sokkal reggel 8 után öngyilkos merénylők két bombát robbantottak a brüsszeli Zaventem Nemzetközi Repülőtér várójában. Az Iszlám Állam dzsihadistái fél órával később egy harmadik bombát robbantottak – ezúttal már a belvárosban, a Maalbeek metróállomásnál.

Összesen harminckét ember vesztette életét a merényletekben.

A több mint háromszáz sérült között pedig két magyar is volt. Belgiumban a terrortámadást követően a legmagasabb fokú riasztást rendelték el, és napokig leállt az élet.

Az eredetileg októberre tervezett tárgyalásokat a NATO egykori brüsszeli főhadiszállásán tartják. A halasztásra azért volt szükség, mert a szigorú biztonsági előírások szerint fallal ellátott, védett fülkékben elhelyezett vádlottak ügyvédei panaszt tettek embertelen bánásmód miatt. Szerintük bármilyen bűnnel is vádoljanak valakit, állatként, ketrecben senkit nem lehet tartani. A falakat végül eltávolították, de a vádlottak így is csak egy plexipanelen keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

A mai ülésen az esküdtszék tagjait választják ki. A várhatóan a nyárig elhúzódó tárgyalássorozaton mintegy ezer tanú és az áldozatok hozzátartozói vesznek részt. Az ítélet meghozataláig pedig legalább háromszázhetven szakértőt és tanút hallgatnak meg.

 

Ajánljuk még