logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Interpol: nemzetközi körözés az angolai milliárdossal szemben

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet szerdán megerősítette, hogy úgynevezett vörös jelzéssel nemzetközi körözést adott ki a korrupcióval vádolt Isabel dos Santos angolai milliárdossal szemben.

Az Interpol a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az angolai hatóságok eredetileg nemzetközi letartóztatási parancs kiadását kérték.

A nemzetközi rendőri szervezet pontosította, hogy ehelyett vörös jelzéssel körözést adott ki, amelynek keretében azzal a megkereséssel fordult világszerte az egyes államok bűnüldözési hatóságaihoz, hogy állapítsák meg az idén júliusban elhunyt José Eduardo dos Santos volt angolai elnök lányának hollétét, és „a kiadatás vagy más hasonló jogi eljárás idejére” vegyék ideiglenesen őrizetbe.

Isabel dos Santos többször tagadta, hogy szabálytalanságokat követett volna el.

A TVI/CNN portugál televíziónak kedden este adott interjújában pedig azt állította, hogy a 2017 óta hivatalban lévő Joao Lourenco angolai elnök politikai üldöztetésének áldozata. „A köztársaság főügyésze közvetlenül az elnöktől kapja az utasításokat” – jelentette ki a 49 éves üzletasszony.

A hét elején Helder Pitta Gros angolai főügyész már közölte, hogy felkérték az Interpolt a körözés kiadására. A portugál sajtóban megjelent nemzetközi letartóztatási parancs tervezete szerint Isabel dos Santost egyebek között állam terhére elkövetett csalással, pénzmosással, befolyással való üzérkedéssel és szervezett bűnözéssel gyanúsítják.

A üzletasszony és férje a hatóságok gyanúja szerint egymilliárd dollár állami forrást szipkázott el egyebek között a Sonangol olajvállalattól,

amelynek elnöke volt, még mielőtt apját Lourenco felváltotta az elnöki székben. A házaspár a pénzt olyan cégekhez irányította, amelyekben részesedéssel rendelkeztek.

Bár az angolai hatóságok hivatalosan nem tudják Isabel dos Santos tartózkodási helyét, az Interpolnak megküldött dokumentum arra utal, hogy nagy valószínűséggel az Egyesült Arab Emírségekben, Nagy-Britanniában vagy Portugáliában van.

Ajánljuk még