logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dél-Korea vadászgépeket vetett be, miután kínai és orosz harci gépek repültek légvédelmi zónájába

| Szerző: hirado.hu
A dél-koreai hadsereg bevetette vadászgépeit, miután szerda kora reggel két kínai és hat orosz harci repülőgép figyelmeztetés nélkül behatolt a légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ) – számolt be a Fox News.

 

Két kínai H-6-os bombázó először helyi idő szerint nem sokkal 5 óra 50 perc előtt lépte át a légvédelmi övezetet, majd többször is átrepült az ADIZ határai felett Dél-Korea déli és északkeleti partjainál – közölte a dél-koreai vezérkari főnök a szöuli Yonhap hírügynökség tájékoztatása szerint.

Miután reggel 7 óra körül elhagyták a dél-koreai légteret, a kínai bombázók mintegy öt órával később orosz harci gépekkel – köztük 4 TU-95-ös bombázóval és 2 SU-35-ös vadászgéppel – tértek vissza, és 12 óra 20 perc körül a Japán-tengeren keresztül ismét átrepültek Szöul légvédelmi azonosító zónája felett.

A gépek állítólag kevesebb mint 20 perccel később hagyták el a dél-koreai ADIZ-t.

Kapcsolódó tartalom

Dél-Korea az agresszív akcióra válaszul több vadászgépet, köztük F-15K típusú repülőgépeket is bevetett, a tisztviselők szerint elővigyázatosságból.

Katonaságunk a légierő vadászgépeit a kínai és orosz repülőgépek légvédelmi azonosító zónánkba való belépését megelőzően küldte ki, hogy taktikai intézkedéseket hajtson végre, és felkészüljön egy esetleges vészhelyzetre” – áll a vezérkari főnök közleményében a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy az ADIZ határának átlépése ellenére a külföldi repülőgépek nem sértették meg Szöul légterét.

A légvédelmi azonosító zóna nem tekinthető egy nemzet légtere– amely a területe vagy a felségvizei feletti légtér – részének. Egy olyan pufferzónaként működik, ahol az országok megkövetelik a külföldi repülőgépektől, hogy azonosítsák magukat a konfliktushelyzetek megelőzése érdekében.

Kiemelt kép: a dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott képen a dél-koreai légierő F-15K és F16K vadászrepülőgépei egy amerikai B-1B Lancer bombázó vezetésével repülnek a Vigilante Ace nevű dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlaton a Koreai-félsziget felett. (Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium)

Ajánljuk még