Aktuális

Megsérült a NASA minihelikoptere, nem repülhet többet a Marson

Brüsszelből jelentjük: Ma dönthet az Európai Bizottság a magyar EU-s pénzekről

Valószínűleg ma születik meg a döntés arról, hogy az Európai Bizottság milyen javaslatot tesz majd az Európai Tanácsnak a magyar EU-s pénzek kifizetéséről. Ez valójában két döntést takar: ugyanis Magyarországnak járó pénzeket tart vissza az Európai Unió a kohéziós terv és a helyreállítási terv kapcsán is. Utóbbiról szinte biztos, hogy pozitív döntés születik ma – hangzott el az M1 Híradójában.

Erről úgy tudjuk, hogy ezt várhatóan jóváhagyja a bizottság, illetve jóváhagyásra fogja javasolni, hiszen a végső szót nem a bizottság mondja ki. És hogyha így lesz, akkor ez egy jó hír, a legrosszabbat sikerül majd elkerülni” – jelentkezett be Brüsszelből Baraczka Eszter, a közmédia tudósítója.

Hozzátette: „ebben az ügyben ugyanis, hogyha év végéig nem születne megállapodás, akkor a források 70, illetve annál több, akár 80 százaléka is elveszne. És nem kevés összegről van szó, a teljes összeg, ami Magyarországnak jár ebből a keretből 5,8 milliárd euró. A forrásvesztés tehát úgy fest, hogy elkerülhető, de a pénz egyelőre nem fog jönni Magyarországra, mert az Európai Bizottság újabb feltételeket szab. Huszonhét, úgynevezett szuperfeltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy lehívhassuk ezeket az összegeket az uniós büdzséből.”

Ajánljuk még