Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Töréspont cenzúrafronton – az App Store-ból tiltanák ki a Twittert

| Szerző: hirado.hu
A cenzúra „hiánya” miatt feszülhetett egymásnak Elon Musk és az Apple techóriás. Ugyanis az Apple kitiltással fenyegette meg a Twittert az applikációkat kínáló áruházából (App Store) azután, hogy a Twitter lazított az eddig alkalmazott szabályain, nagyobb teret engedve az eddig korlátozott véleménynyilvánításnak. Musk szerint az okostelefonokat gyártó világvállalat már a hirdetéseit is leállította a közösségi oldalon, anélkül, hogy az Apple indokolta volna a döntést.

Az Apple többnyire már nem hirdet a Twitteren. Utálják a szólásszabadságot Amerikában?” – fogalmazott hétfőn közzétett bejegyzésében a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk.

Elon Musk 2022 tavaszán jelentette be, hogy megvásárolná a Twitter vállalat részvényeinek többségét, továbbá a szólásszabadság főterévé tenné a platformot. Az üzletember ezt követően október végén át is vette a felület irányítását, és számos radikális változást eszközölt, többek között feloldotta Donald Trump korábbi amerikai elnök letiltott fiókját és „amnesztiát” hirdetett az oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.

Elon Musk a platform átvétele óta számos bírálatot kapott. Többek között Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselője is szorgalmazta Musk „felelősségre vonását” egy EP-ben megtartott meghallgatás keretein belül, mondván, hogy az európai értékeknek a Twitterre is vonatkozniuk kell.

Kapcsolódó tartalom

A techmilliárdos közösségi oldalán a napokban számos bejegyzést is közzétett, melyekben azt ígérte,

a szólásszabadság elnyomásáról szóló Twitter-aktákat fog hamarosan közzétenni, ugyanis a nyilvánosság megérdemli, hogy megtudja, mi történt valójában.

Az Apple nyomást gyakorol a Twitterre?

A Reuters hírügynökség kiemelte, Musk szerint az okostelefonokat gyártó világvállalat nyomást gyakorol a platformjára, melynek oka, hogy az üzletember korábban jelezte, a moderálások következtében letiltott fiókokat vissza fogja állítani.

A milliárdos hétfőn közzétett bejegyzésben arról számolt be, hogy

az Apple azzal fenyegetőzött, hogy visszatartja a Twittert az applikációkat kínáló áruházából (App Store), azonban ennek okát nem árulta el.

Az Apple által meg nem erősített akció azonban nem lenne szokatlan, hiszen az Apple rendszeresen érvényesítette akaratát, amelyek olyan konzervatív irányultságú alkalmazások az App Store-ból történő eltávolításához vezettek, mint például a Gab, vagy a Parlor  – mutatott rá a hírügynökség.

A Pathmatics reklámméréssel foglalkozó cég szerint

az Apple jelentősen csökkentette heti hirdetéseit a Twitteren, mióta Musk vette át közösségi médiaplatform vezetését.

A techmilliárdos közbelépése óta egyre több cég állította le vagy szünetelteti hirdetéseit a közösségi platformon. A Twitter bevételeinek mintegy 90 százalékát a reklámeladások teszi ki – hangsúlyozta a Reuters.

Musk mindemellett a hónap elején azt mondta, a Twitter felületén hatalmas bevételcsökkenést tapasztaltak, továbbá az aktivista csoportokat okolta a hirdetők nyomás alá helyezéséért.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Justin Lane)

Ajánljuk még