logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szűkebbre húzzák a nadrágszíjat az infláció miatt idén karácsonykor a dánok

A következő három hónapban újabb áremelkedésekre figyelmeztetik vásárlóikat a legnagyobb dán élelmiszerláncok. Pedig az infláció már októberben 40 éves rekordot döntött, különösen az élelmiszerek és az energia ára emelkedett. Sok család kénytelen megválni házikedvencétől, mert sokba kerül a kisállatok tartása. A drágulás az ünnepi készülődésre is hatással van – hangzott el az M1 Híradóban kedd este.

Sokáig nézelődnek a vásárlók az M1 riportjában szereplő dán élelmiszerboltban, mielőtt egy-egy terméket beletennének a kosarukba. Az infláció negyven éves rekordot döntött az országban, ami meglátszik az élelmiszerek árán.

A legnagyobb dán élelmiszerláncok azonban máris arra figyelmeztetnek, hogy a következő három hónapban újabb áremelkedésre számíthatnak a vásárlók. Becslések szerint egy négy tagú család  jövőre már 3000 dán koronával, azaz mintegy 165 ezer forinttal fog többet költeni élelmiszerre, mint idén. A beszállítók ugyanis folyamatosan emelik az árakat, egy pékség vezetője szerint van olyan alapanyag, ami 40 százalékkal drágult az év eleje óta.

A megemelkedett élelmiszer- és energiaárak miatt egyre több mindenről kell lemondaniuk a dán családoknak.

Koppenhágában sorra telnek meg az állatmenhelyek, kétszer annyi házikedvencet adtak le idén, mint tavaly, miközben az örökbefogadási kedv a töredékére esett. A szervezetek a karácsony közeledtével arra kérik a dán családokat, hogy ha idén kiskedvencet ajándékoznának, akkor vásárlás helyett inkább fogadjanak örökbe egyet, hogy enyhítsék a menhelyek túlterheltségét.

Az energiaválság az ünnepekre is rányomja a bélyegét. A megnövekedett költségekkel számolnia kellett például a koppenhágai Tivoli Parknak is, amikor az idei díszkivilágítást tervezték.

„Természetesen figyelembe vettük az árakat. A világítás és a karácsonyfadíszek nagy részét LED-égők adják, ami a park energiafogyasztásának csak kis részét teszi ki. Emellett kültéri attrakcióról van szó, így legalább a fűtéssel nem kell foglalkoznunk – nyilatkozta a park üzemeltetési vezetője” – mondta Susanne Mørch Koch, a Tivoli Park ügyvezető igazgatója.

Azonban

több évtizedes hagyományt szakítanak meg azzal, hogy éjszakára lekapcsolják a fényeket. A nagy fogyasztású gépeket, például a hullámvasutakat és körhintákat pedig csak akkor indítják el, ha teljesen megtelnek. Az üzemeltető pedig reménykedik, hogy jövőre, a vidámpark fennállásának 180-adik évfordulóján már korlátozások nélkül fogadhatják a látogatókat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még