logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orosz tiltakozás a Szentszéknél a csecsen és burját katonákat érő pápai bírálat miatt

Oroszország nevében határozottan tiltakozott kedden a Vatikánnál Alekszandr Avgyejev szentszéki orosz nagykövet amiatt, hogy Ferenc pápa az Ukrajnát megtámadó orosz haderő csecsen és burját katonáinak kegyetlenségéről tett egy kijelentést.

A katolikus egyházfő az America című jezsuita magazinnak adott interjújában azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az „orosz hagyományokon kívül” nevelkedett katonák követték el. A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként.

Avgyejev orosz hírügynökségeknek elmondta, hogy felkereste a vatikáni diplomáciai szolgálat vezetőségét, és tiltakozott Ferenc pápa kijelentése miatt. „Felháborodásomat fejeztem ki az ilyen gyanúsítás miatt, és megjegyeztem, hogy semmi sem ingathatja meg a többnemzetiségű orosz nép összetartását és egységét” – nyilatkozott az orosz nagykövet.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Ferenc pápa szavai a „különleges hadműveletben” részt vevő csecsenek és burjátok brutalitásáról elferdítik az igazságot.

Ez már nem ruszofóbia, ez perverzió, nem is tudom, milyen szintű. Gondoljanak vissza, hogy a ’90-es években és a 2000-es évek elején pontosan az ellenkezőjét mondták nekünk, azt, hogy az oroszok, a szlávok kínozzák a kaukázusi népeket, most pedig azt mondják, hogy a kaukázusi népek kínozzák az ukránokat” – hangoztatta a parlament felsőházában megtartott egyik fórumon.

Természetesen nem értünk egyet a pápával a kegyetlenséggel kapcsolatban. A csecsenek kegyetlenek az ellenségeikkel, de irgalmasok a barátaikkal és a civilekkel” – mondta Szalah Mezsgyijev csecsen főmufti a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Azt tanácsolta azoknak, akik képet akarnak kapni a hegylakók jelleméről, hogy olvassák Mihail Lermontov költő műveit.

Magomed Daudov, a csecsen parlament elnöke azt mondta: meglepődött a pápa „primitív érvelésén”. Ugyanis

szerinte egyetlen tény sem bizonyítja, hogy a csecsenek vagy a burjátok akár egyetlen háborús bűncselekményt is elkövettek volna Ukrajnában.

A világ katolikusainak feje váratlanul kénytelen volt csúnya szavakat mondani a mi népünkről. Azt hiszem, az európai latinok (latin rítusú keresztények) számára nem világos, hogy az élet a hideg Szibériában és a Távol-Keleten kitartóbbá, türelmesebbé és szívósabbá teszi az embereket a különböző megpróbáltatásokkal szemben. A mi népünk nem kegyetlen, csak kénytelen újra és újra méltósággal megvédeni hazáját a fasizmustól, csakúgy mint nagyapáinknak a dédapáinknak” – írta Telegram-csatornáján Oroszország hagyományos buddhista szanghájának vezetője, XXIV. Pandito Hambo láma.

A burját katonák becsülettel teljesítik kötelességüket, példát mutatva az orosz hadsereg legjobb hagyományaiból. Rettenthetetlenül, becsülettel és méltósággal védik hazájuk érdekeit. A civileket kímélve és védve, emberségesen és könyörülettel bánva a hadifoglyokkal – így harcol az orosz hadsereg, amelyben többszáz nemzetiség van, köztük burjátok” – írta Alekszej Cidenov burját köztársasági vezető a Telegramon.

Megjegyezte:

„legalábbis furcsa” azt hallani, hogy a katolikus egyházfő a civileket védő egyes nemzetiségeket – nevezetesen a burjátokat és a csecseneket – kegyetlennek minősít.

A Donyec-medencei emberek több mint nyolc éven át éltek bombázások alatt, és haltak meg százával, miközben ukrán nacionalisták terrorizálták őket egy bűnöző rezsim és civilizált nemzetekből való kurátoraik irányításával. És ha harcosainkra felfigyeltek, az azt jelenti, hogy ők jól végzik a dolgukat” – tette hozzá.

Ajánljuk még