logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Menczer: Brüsszelnek nem újabb szankciókon, hanem az eddigiek felülvizsgálatán kellene dolgoznia

Brüsszelnek nem újabb szankciókon, hanem az eddigiek felülvizsgálatán kellene dolgoznia – mondta Menczer Tamás az M1-en. A külügyi államtitkár szerint a bürokraták most sem látják be, hogy hibáztak. Pedig ha nem lennének szankciók, akkor drasztikusan csökkenne az energia ára és az infláció is.

Ismét ülést tartott az energia-vészhelyzeti operatív törzs – írta meg közösségi oldalán a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra bejegyzésében az olvasható, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energiaárak az egekbe szöktek, az ország energiaszuverenitásának kérdése pedig évekig meghatározza a magyar emberek mindennapjait. A kormányszóvivő kiemelte, hogy Magyarország energiabiztonsága kulcskérdés, ezért a kormány a magyar családok érdekeiért dolgozik.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel eddig nyolc szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben. Hónapokig érveltek azzal, hogy az embargók majd elhozzák a háború végét.

Azt is ígérték, hogy a szankciók nem érintik majd az energiahordozókat, de később azokra is kiterjesztették a büntetőintézkedéseket.

Szakértők hónapok óta beszélnek arról, hogy a szankciók visszafelé sültek el, ezért Európában energiaválság alakult ki. Egyebek mellett kilőtt a szankciós infláció az Európai Unió pedig recesszióra számít 2023-ban.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke még októberben kérte levélben Brüsszelt: vizsgálja felül a szankciós politikát – ehhez a levélhez azóta az önkormányzatok 80 százaléka csatlakozott, de válasz azóta sem érkezett. Pedig – ahogy Szita Károly fogalmazott – ideje lenne változtatni az elhibázott szankciós politikán, a válság ugyanis óriási terhet jelent a településeknek.

Iszonyú energiaár-növekedések vannak, iszonyú költségeket jelent ez számunkra. Gondoljon csak bele: csak a 25 megyei jogú városban ez Magyarországon 2023-ban az idei évhez képest 135 milliárd forinttal több villanyszámlát és gázszámlát jelent. És ezt mind az okozta, hogy hibás szankciós politikát folytat, mert ez húzta fel az árakat” – fogalmazott Szita Károly.

A szankciók miatt Európa-szerte drágulnak a hitelek is – közölte a Mathias Corvinus Collégium szakértője, Sebestyén Géza. Szerinte a magas kamatok a gazdaság lassulásával fenyegetnek, ami fokozza a recessziós veszélyt Európában.

Egy magas árszínvonal melletti gyenge gazdasági teljesítményt várunk, és ugye itt a recesszióról is beszélhetünk akár, tehát az európai országok jelentős részében a gazdasági előrejelzések alapján recessziót várunk, tehát legalább két negyedéven keresztüli gazdasági csökkenést

– fogalmazott a szakértő.

Ráadásul Brüsszel az egyértelmű jelek ellenére sem látja be, hogy hibázott. Már egy újabb szankciós csomagon dolgoznak, ami a nukleáris energiát korlátozná, illetve az orosz gázra is árplafont akarnak bevezetni.

Brüsszelnek nem újabb szankciókon kellene dolgoznia, hanem az energiahordozók korábbi korlátozását kellene eltörölnie – mondta Menczer Tamás az M1-en. A külügyi államtitkár hangsúlyozta: az energiaárak és a tomboló inflációi is azonnal csökkenne, ha Brüsszel hajlandó lenne eltörölni a szankciókat.

Ha nem lennének ilyen szankciók, akkor jelentős mértékben azonnal csökkennének az energiaárak, és csökkenne ezzel együtt az infláció, merthogy az infláció legnagyobb oka szintén az energiaár” – fogalmazott az államtitkár. Menczer Tamás hangsúlyozta: a kormány ezután sem fog támogatni olyan szankciókat, amelyek Magyarország energiabiztonságát fenyegetik, tehát a nukleáris energiát érintő tervezett szankciók is vörös vonalnak számítanak.

Ajánljuk még