Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Megszűntették a Robert Fico és társai ellen elindított eljárást

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszüntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák, illetve Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitány és egy negyedik személy ellen idén áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, hivatali jogkörrel való visszaélésnek és adótitok megsértésének a gyanújával.

Fico az eljárást rögtön annak megindítását követően „az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak” minősítette, rámutatva:

ez az eset már a negyedik, amelyben a NAKA „politikai céllal” eljárást indított ellene.

Az eljárás megszüntetésének oka a büntetőtörvénykönyv és a büntetőjogi rendtartás rendelkezéseinek többrendbeli megsértése – közölte kedden Maros Zilinka legfőbb ügyész.

„Alapvető dolgok hiányoztak, például a vádpontokban szereplő tettek elkövetésének ideje és helye” – mutatott rá a döntés okaira Jozef Kandera, az ügyben illetékes ügyész, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte.

Robert Fico a legfelsőbb ügyészség döntésére reagálva azt mondta: tiszteletben tartja azt.

Robert Kalinák korábbi belügyminiszter reakciójában megismételte, hogy szerinte az eljárás politikai megrendelésre történt, majd azt mondta: a legfelsőbb ügyészség „nem dönthetett másképp”, hiszen az eljárás a kezdetektől fogva megszűnésre volt ítélve.

Ajánljuk még