Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Illegális migránstábor felszámolásakor tört ki verekedés az amerikai–mexikói határon

| Szerző: hirado.hu
Verekedés alakult ki illegális bevándorlók és a mexikói rendőrség között, amikor a hatóság emberei biztonsági okokból fel akartak számolni egy migránstábort, amit az Egyesült Államokkal közös határvonalnál létesített több száz, többségében venezuelai migráns. Mexikóban az elmúlt négy nap alatt több mint tizenhatezer migránst vettek őrizetbe, akik az Egyesült Államokba szerettek volna bejutni – számoltak be róla az M1 Híradóban.

 

Agresszív verekedés alakult ki mexikói rendőrök és illegális bevándorlók között, amikor a hatóság emberei – biztonsági okokra hivatkozva – megpróbáltak felszámolni egy migránstábort vasárnap reggel. A mintegy hatszáz, többségében venezuelai bevándorló az Egyesült Államok Mexikóval közös határánál, a Bravo folyó medrénél vert sátrat.

A feszültség tovább nőtt, amikor a rendőrök az ellenálló migránsokat sátraik elbontására kényszerítették. A dulakodásban néhány sátor kigyulladt, ezeket a rendőrök megpróbáltak eloltani és a folyóba lökni.

„Tűz keletkezett, amikor a rendőrök bontották a sátrakat. Gyerekek is voltak ott. A tisztek nagyon durván viselkedtek velünk, bár állításuk szerint azért jöttek, hogy biztonságba helyezzenek bennünket. Eddig is itt voltak, vigyáztak ránk. Nem értem, hogy mi ez a hirtelen változás”– panaszolta az egyik venezuelai bevándorló.

Ciudad Juárez város emberjogi biztosa szerint a kiürítésre az itt tartózkodók biztonsága érdekében volt szükség.

„Polgárvédelmi határozat alapján vonultunk ki az illegális táborba. A sátrak gyúlékony anyagból készültek, a hideg miatt többen tüzet gyújtanak a közelükben, ami veszélyes. Továbbá itt a folyó közelsége miatt fennáll a vízbefulladás veszélye, akár a gyerekek is beleeshetnek és hamar kihűlhetnek”– magyarázta az emberjogi vezető.

Mexikóban az elmúlt négy nap alatt több mint tizenhatezer migránst vettek őrizetbe, köztük csaknem ötezer venezuelait.

Egy, a latin-amerikai országból kilakoltatott migráns azt mondta, nem akarnak menedékhelyre menni. Ezt úgy indokolta:

„Nem akarunk innen elmenni. Itt sokkal inkább nyomást gyakorolhatunk az Egyesült Államokra, hogy engedjenek be bennünket”– mondta felháborodottan egy másik venezuelai.

A múlt hónapban megállapodást kötött egymással Mexikó és az Egyesült Államok a térségben tapasztalható fokozódó migrációs nyomásra reagálva. Az egyezség lényege, hogy az Egyesült Államok csak törvényes és legális úton, a reptereken fogad be venezuelai bevándorlót, míg déli szomszédja a vízi és szárazföldi úton belépni szándékozó venezuelaiakat visszatartja, és saját menekültügyi rendszerében foglalkozik velük.

A 28 milliós lakosú Venezuelát mintegy hatmillióan hagyták el eddig a 2014-ben kezdődött gazdasági válság miatt.

Az Egyesült Államok mexikói határszakaszán 2021 őszétől ez év szeptemberig minden korábbinál több, csaknem 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok.

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: Kigyulladt az egyik migráns sátra, amikor a mexikói hatóságok megpróbálták felszámolni a migránstábort. Fotó: EPA

Ajánljuk még