logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

IEA: Moszkva „örökre” elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát

Oroszország „örökre” elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

Az Európai Unió december 5-től betiltja az oroszországi kőolajimportot, 2023. február 5-től pedig az orosz kőolajtermékek behozatalát is. Birol a szakmai tanácskozás egyik szünetében a Reuters hírügynökségnek kifejtette: „2023 első negyedévének végére (az európai embargó miatt) várhatóan napi kétmillió hordóval csökken az oroszországi kőolaj-kitermelés, és az EU-nak máshonnan kell beszereznie a kőolajat”.

Másfelől Moszkva jelentős pénzügyi bevételtől esik el, ha mint a világ egyik legnagyobb kőolajtermelő és -exportőr országa nem talál alternatív piacokat.

Az EU-ban jelenleg is vita folyik az orosz tengeri kőolajra kivetendő árplafon alkalmazásáról,

amely révén a tengeri szállítás és biztosítás költségeit fedeznék.

A 29 tagországot tömörítő konzultációs szervezet vezetője úgy fogalmazott: „Más tényezők is szerepet játszanak, mint például a kereslet, amely egyértelműen a világgazdaság működésének függvénye, különösen a kínai gazdaságé, valamint fontos lesz az OPEC+ tagországainak a következő napokban hozott döntése is”.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai, valamint a szervezeten kívüli nagy olajtermelők – köztük Oroszország – december 4-én Bécsben tartják az OPEC+ következő megbeszélését.

Birol úgy vélte, hogy a szervezet tagjai döntéshozataluk során figyelemmel lesznek „a világgazdaság igen törékeny helyzetére”.

Ebbe beleértem azokat az országokat is, amelyek gazdaságai könnyen recesszióba süllyedhetnek, de azokat a fejlődő országokat is, amelyek a legjobban szenvednek a jelenlegi helyzettől, viszont hangjukat nem nagyon hallják meg” – mondta Fatih Birol. Az IEA vezetője végül kijelentette: nem hiszi, hogy a világnak további kőolaj- és kőszén-kitermelésre lesz szüksége 6-7 év múlva.

Ajánljuk még