Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Három halálraítélt beperelte az államot a stressz és a kivégzés tervezett módja miatt Japánban

Három, az oszakai halálsoron várakozó elítélt indított pert kedden a japán állam ellen, a rabok a kivégzés módja ellen tiltakoznak és kártérítést követelnek az ítélet kiszabása óta őket érő pszichológiai nyomás miatt.

Az elítéltek – akiknek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra – azt közölték, nem szeretnék, ha az ítéletet akasztással hajtanák végre, amelyet kegyetlenségnek tartanak, továbbá 33 millió jen (93,4 millió forint) kártérítést követelnek, állításuk szerint ugyanis a 2000-ben kimondott halálos ítélet óta „pszichológiai nyomás” nehezedik rájuk – közölte a sajtóval az elítéltek ügyvédje, Mizutani Kjodzsi.

Az ügyvéd egyúttal leszögezte: az országban napirenden kéne tartani a halálos ítéletekről szóló vitákat.

Japán azon kevés demokratikus berendezkedésű államok egyike, ahol továbbra is érvényben van a halálbüntetés, és a Tokiót emiatt érő nemzetközi bírálatok ellenére úgy tűnik, a szigetország közvéleménye támogatja a kivégzéseket.

Japánban jelenleg több mint 100 elítélt vár kivégzésre, köztük sorozatgyilkosok is.

Az ítélet kimondása és a kivégzés végrehajtása között rendszerint évek telnek el, a szokás pedig az, hogy az elítéltek csak néhány órával az ítélet végrehajtása előtt értesülnek róla, hogy eljött az idejük.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még