Fontos

Harry herceg halálra rémült az édesapja miatt

FT: Magyarország lesz az elektromos autógyártás európai központja

| Szerző: hirado.hu
A Financial Times brit gazdasági lap elemzése szerint 2031-re Magyarország és azon belül Debrecen központi szerepet tölthet be az európai akkumulátorgyártásban és így az elektromos közlekedésben.

Magyarország az elektromos autógyártás új „erőműve” lesz néhány éven belül –írja a Financial Times. A lap kiemeli a debreceni BMW gyárat, mint a folyamat legnagyobb katalizátora, de megjegyzi, hogy az ország más részein is jelentős beruházásokat hajt végre többek között a dél-koreai SK Innovation és a Samsung, valamint a Mercedes-Benz és az Audi is átállítja magyarországi gyárait az elektromos autók gyártására.

A lap kiemeli, hogy az EU tervei szerint 2035-re betiltja a belsőégésű motorok forgalmazását, erre az időpontra Magyarország autóipara teljesen elektromossá válik.

A Financial Times szerint hazánk számára az elektromos járművekre való átállásra való felkészülés létfontosságú: az autóipar adja Magyarország exportjának ötödét és gazdasági teljesítményének 8 százalékát.

Kapcsolódó tartalom

A lap hozzáteszi, hogy az EVE, egy másik kínai akkumulátorgyártó az év elején vásárolt egy 45 hektáros telket szintén Debrecen közelében egy új gyár számára, amelynek részleteit azonban még nem jelentették be.

Kapcsolódó hírek

Chipháború: elszabadulhatnak az árak az Egyesült Államok és Kína versengése miatt
Az Egyesült Államok célja, hogy bármi áron visszaszorítsa Kína technológiai fejlődését, ennek azonban ára van. A kínai technológiára vonatkozó amerikai tilalom hosszabb távon mindenfajta chip árát meg fogja emelni, ezt a számlát pedig a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak kell majd állniuk. A kelet és a nyugat közötti versengésben pedig a fejlett chipek és az azokat gyártó vállalatok vették át a főszerepet.
Külföld
Szijjártó: A BMW tovább növeli debreceni beruházását
A BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában, a projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a hajdúsági városban.
Gazdaság
Magyarország az ázsiai piacon is megállja a helyét versenyképességével
Bár a keleti nyitás stratégiája kapcsán először általában nem Szingapúrra gondolunk, hanem Kínára vagy Dél-Koreára, az  öt és félmilliós városállam ma már kihagyhatatlan partner a nemzetközi piacokról. Szingapúr ugyanis jelenleg – London és New York után – a világ harmadik legnagyobb és legfontosabb pénzügyi központja. Így nem csoda, hogy hazánk egyik legdominánsabb partnere a külkereskedelemben. Pach Judit, Magyarország szingapúri nagykövete adott interjút a Magyar Nemzetnek.
Külgazdaság

Ajánljuk még