Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Fehér Ház: Amerikai-EU vitákról is tárgyal a francia államfő Washingtonban

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között kereskedelmi konfliktussal fenyegető vita árnyékában kezdi meg szerdán háromnapos hivatalos látogatását a francia elnök Washingtonban – derül ki az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház illetékesének tájékoztatásából.

Emmanuel Macron szerdán Kamala Harris alelnökkel az amerikai űrügynökség (NASA) washingtoni központjába látogat, majd a kormányzati tisztségviselőkkel nukleáris együttműködésről tárgyal. Csütörtökön négyszemközti megbeszélést folytat Joe Biden elnökkel a Fehér Házban, majd este az amerikai elnök hivatalos állami vacsorán látja vendégül.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján „dinamikus vezetőnek” nevezte Emmanuel Macront, aki az Egyesült Államok legrégebbi szövetségesének vezetője. Hozzátette, ez is indokolja, hogy Joe Biden 2021. januári hivatalba lépése óta ez az első állami vezetői látogatás a Fehér Házban.

Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte, hogy

az elnökök tárgyalásán szóba kerül majd az Egyesült Államok megújuló energiaberuházásokat érintő új támogatási rendszere,

amelyet a szeptemberben elfogadott úgynevezett inflációcsökkentési törvénycsomag tartalmaz, és amely miatt az Európai Unió komoly aggályokat jelzett.

John Kirby megjegyezte, hogy az Egyesült Államok szeretné megérteni az európai aggodalmakat ezen a téren, és várakozással tekint az egyeztetésre a kérdés rendezése érdekében. Emmanuel Macron az előzetes tervek szerint pénteken New Orleansba utazik, ahol a francia nyelv amerikai iskolai oktatásával kapcsolatos bejelentést is tesz.

A látogatást beharangozva az amerikai sajtó megjegyezte, hogy Emmanuel Macron és Joe Biden hivatalos államfői viszonya konfliktussal kezdődött 2021-ben:

a francia államfő hazarendelte a nagykövetét is, miután az Egyesült Államok atom-tengeralattjárók eladásáról kötött szerződést Ausztráliával,

ami aláásta Franciaország üzletét dízelüzemeltetésű hajóinak eladásáról.

Az amerikai-francia kapcsolatok érzékelhetően javultak az ukrajnai háború kitörése nyomán, amikor Franciaország az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségesének mutatkozott az Oroszországgal szembeni fellépésben és Ukrajna támogatásában.

Emmanuel Macronnak államfőként a szerdán kezdődő látogatás lesz a második hivatalos útja az Egyesült Államokban, az első 2018-ban, Donald Trump elnöksége idején volt.

Ajánljuk még