logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több százezren tüntettek az elnök mellett Mexikóban

Több százezren vettek részt vasárnap Mexikóvárosban az elnök melletti szimpátiatüntetésen, melyet maga Andrés Manuel López Obrador államfő vezetett.

Az ellenzék szerint a megmozduláson sokan kényszerből vettek részt, és azt mondták, hogy a vidékről érkezők szállítását sok esetben a helyi önkormányzatok biztosították.

López Obrador tagadta a vádakat.

A Nép menete nevet viselő megmozdulást azt követően szervezték, hogy az ellenzék két héttel korábban az államfő által benyújtott választási reformok ellen hívta utcára az embereket.

Az elnök áprilisban terjesztette a parlament elé a törvénytervezetet, mely a többi között átstrukturálná a választásokat lebonyolító hatóságot és csökkentené a létszámát. A tervezet alapján csökkenne a politikai pártok választási kampányának állami finanszírozása is.

Ellenzői szerint a választási hatóság autonómiáját, ezáltal a demokráciát veszélyeztetik az új szabályok.

A latin-amerikai országban az alkotmány hat évben határozza meg az elnöki hivatali időt, és nem ad lehetőséget az újraválasztásra. López Obrador lehetséges utódaiként a jelenlegi külügyminisztert, Marcelo Ebrardot és Claudia Sheinbaumot, Mexikóváros polgármesterét emlegetik. A két politikus szintén részt vett a rendezvényen.

Mexikóban legközelebb 2024 nyarán tartanak elnökválasztást.

Kiemelt kép: EPA/Isaac Esquivel

Ajánljuk még