Egy prágai vendéglőben sötétben, világítás nélkül csapolják a sört az M1 Híradójának képsorai szerint. Csupán néhány mécses ég az asztaloknál, ami a vendégeket nem zavarja, hiszen inkább ülnek kabátban és félhomályban, mint hogy a kedvenc italukért még többet fizessenek.
A csehek a világ legnagyobb sörivói közé tartoznak, bár a statisztikai adatok évek óta romlanak. Míg három éve még 142, tavaly már csak 129 liter fogyott fejenként. És ez a szám idén tovább csökkent. Előbb a koronavírus-járvány miatt csökkent a sörfogyasztás, majd jött az infláció. Minden drágább lett, az alkoholos ital pedig már szinte luxuscikknek számít, főleg egy vendéglátóhelyen.
Hogy ne veszítsék el a vendégeiket, a tulajdonosok olyan okos-rendszerekkel kísérleteznek, amelyek segítségével növelhetik az energia-felhasználásuk hatékonyságát.
Az előállítók és a forgalmazók rezsiköltségei ugyanis megnégyszereződtek tavaly óta, ezért a cégek novemberben ismét kénytelenek voltak árat emelni.
Jakub Zaoral projektvezető elmondta: „45 kocsmát figyelünk meg 1200 érzékelővel, amely pontos számokat ad nekünk arról, hogy a csapolórendszerünk mikor és hogyan fogyaszt elektromos energiát. Ezt majd összekapcsoljuk a sör mennyiségével és a fogyasztással. Az eredményeket elemezzük, és javaslatokat teszünk arra, hogyan működhetnének takarékosabban a csapolórendszerek a vendéglátásban” – magyarázta Jakub Zaoral, aki szerint így, az áramszükségletük akár harminc százalékát is megtakaríthatják.
Ebben reménykedik a prágai pub menedzsere is, hiszen ők már használják a rendszert. Mint fogalmazott: „az energiaárak emelkedése a sört, az élelmiszereket, a személyzetet is érinti. Célunk és kívánságunk, hogy ez a projekt segítsen talpon maradni.”
A magas energiaárak mellett a vendéglátóipar nagy emberhiánnyal is küzd. A folyamat már a Covid idején kezdődött, és a mai napig tart.
A többi európai országhoz hasonlóan Csehországban is a száguldó inflációval küzd. Hiába ugrottak meg az átlagbérek, az emberek rosszabbul élnek, mint egy éve.