Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Lőszerhiányban szenved a német hadsereg, Kínától függ a beszerzés

| Szerző: hirado.hu
A német hadseregnek sürgősen fel kell töltenie a muníciókészleteit, ugyanis a legfrissebb hírek szerint a fegyveres erők egy háború esetén már órák, de jobb esetben is napok alatt kifogynának a lőszerből.

Németország lőszerkészletének mennyisége ugyanúgy, mint más országok esetében titkos információnak minősül, így nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi hadianyag lapul a raktárakban. A Die Welt napilap azonban úgy tudja, hogy a német hadsereg csekély mennyiséggel rendelkezik.

A jelenlegi feltételezések szerint egy háborús helyzetben a lőszer kaliberétől függően órákra, jó esetben pedig napokra lenne elegendő muníciója a hadseregnek.

Az orosz támadás árnyékában és a NATO-kötelezettség miatt most milliárd eurós értékben van szükség lőszerre, azonban a rendelési folyamat hossza Kínától is függ – mutatott rá német lap.

„Lőszer csúcstalálkozó” Berlinben

Hétfőn egy csúcstalálkozó lesz a Kancellária Hivatalban, ahová a hadiipar képviselőit is meghívták. Az egyeztetések célja annak megállapítása, hogyan lehetséges a lőszergyártás felgyorsítása, ami önmagában sem lesz túl egyszerű művelet, ugyanis a hadseregnek türelemre lesz szüksége az első szállítmány megérkezéséig.

A közelmúltban a Keresztényszociális Unió (CSU) által megtartott hadiipari-kongresszuson a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a berlini kormány tétovázása miatt az amúgy sem túl nagy gyártókapacitást más országok foglalták le. Többek között az ilyen esetek miatt is fontos, a jelenlegi „lőszer csúcstalálkozó” Berlinben.

Hermann Mayer a MEN (Metallwerk Eisenhütte Nassau) lőszergyártó cég vezetője elmondta, hogy a

 „szövetséges országok már az idén szerződést kötöttek a jövő évi gyártókapacitásra. Ez fontos lenne a német fegyveres erők számára is, hiszen csak így tudják biztosítani, a gyártáshoz szükséges összetevők szállítási láncának folytonosságát. Ezt el kell dönteni a csúcstalálkozón”.

Lőpor, mint hiánycikk

Idén tavasszal az olasz Beretta cég által megvásárolt német RWS lőszergyár (Rheinisch Westfälische Sprengstoff Actien-Gesellschaft) mellett a MEN rendelkezik a német hadsereg számára szükséges kiskaliberű lőszerek gyártási engedélyével. Ide tartozik például a G36-os gépkarabélyhoz való muníció is. Nagyobb kaliber és tüzérségi lőszerek gyártásában a Rheinmetall cég foglal el jelentős szerepet.

A Rheinmetall nemrég jelentette be, hogy 1,2 milliárd euróért vásárolja meg a spanyol Expal System lőszergyárat, melynek segítségével a lőszergyártás kapacitásának növelése a cél, azonban ehhez alapanyagokra is szükség van.

A lőszergyártó azonban beismerte, hogy a spanyol cég megvételével a lőporgyártáshoz is hozzá akartak férni, ugyanis ezen a területen komoly anyaghiány uralkodik Európában.

A lőpor alapanyagának legnagyobb beszállítója Kína

A töltényekben alkalmazott lőpor egyik alapanyaga a pamutgyártás egyik mellékterméke, melynek legnagyobb beszállítója Kína. Szinte az összes európai gyártó onnan szerzi be a terméket, így a svájci Rheinmetall leányvállalata is, a Nitrochemie Wimmis – mutatott rá a Die Welt.

A koronavírus-járvány ezen alapanyag beszerzését is megnehezítette, ezáltal az eredeti három hónapos határidő helyett a lőpor szállítását jelenleg 14 hónapos teljesítéssel vállalják a cégek, mivel Kína az alapanyag tekintetében hat hónapos határidőt szabott meg. A teljesítési határidők kitolódása pedig a gyártás folyamatát is meghosszabbítja.

A berlini Security Table elemzői csoport szerint

a lőpor és robbanóanyaggyártás terén egy verseny folyik Kína és a Nyugat között.

Nem megerősített információk szerint a kínaiak fél éve nem szállítanak a nyugati lőszergyártóknak szükséges alapanyagokat. Ezzel szemben azonban a német napilap megjegyezte, hogy az Ukrajnában zajló háború jelentős lőszerfelhasználáshoz vezetett, így a NATO hadseregek raktárainak feltöltése elengedhetetlenné vált.

Rheinmetall szerint az ukrán hadsereg katonái napi szinten 6000–10.000 nagy- és középkaliberű töltényt lőnek el, míg az orosz csapatok ezzel szemben  20.000 darabot. Az ukránok továbbá a kiskaliberű lőszerekből is több tízezret használnak fel.

Ajánljuk még