Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Katonai műveletet indít határain az illegális fegyveres csoportok felszámolására Kolumbia

Kolumbia katonai műveletet indít a határtérségekben tevékenykedő illegális fegyveres csoportok felszámolására, s ehhez szomszédainak együttműködésére is számít – jelentette be hétfőn Alfonso Prada kolumbiai belügyminiszter.

Közlése szerint az ügyben már fel is vették a kapcsolatot Ecuadorral, Brazíliával, Venezuelával, Peruval, illetve Panamával. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a művelet célja a több országban tevékenykedő bűnszervezetek elleni fellépés.

Mint mondta, hat – egyenként négyszáz fős – zászlóaljat telepítenek az ország déli határához, ahol a szélsőbaloldali gerillák két szakadár frakciójának a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért folytatott legutóbbi összecsapásaiban legkevesebb 18-an meghaltak.

A biztonsági erők szerint kiterjedt kokacserje-ültetvényeket, illetve a kokain kinyerésére szolgáló laborokat fedeztek fel a határ menti térségekben, ahol a mexikói drogkartellekkel kapcsolatban álló fegyveres csoportok is működnek. Kolumbia messze a világ első számú kokaintermelője.

A dél-amerikai ország csaknem hat évtizede küzd a baloldali gerillák, a jobboldali félkatonai szervezetek, illetve a drogbandák miatti belső konfliktusokkal, amelyek eddig legalább 450 ezer ember életét követelték.

Kolumbia első baloldali elnöke, az augusztusban beiktatott Gustavo Petro nemrég újraindította a Venezuelában zajló béketárgyalásokat a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadóival, illetve igyekszik megvalósítani azt a békemegállapodást, amelyet a korábbi kormány 2016-ban kötött meg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláival.

Petro elképzelései szerint véget vethetnének a harcoknak a korábbi békemegállapodást elutasító két szakadár FARC-frakcióval, míg a kábítószer-kereskedők és a kokaintermelésben érintett bűnszervezetek tagjai mérsékelt börtönbüntetést kapnának, ha cserébe feladják magukat, átadják illegálisan szerzett vagyonukat, és feltárják a drogcsempészetre használt útvonalaikat.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még