Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

Jön az olajembargó, nehézségek várnak Európára

| Szerző: hirado.hu
A következő napok eseményei jelentős mértékben átrendezhetik a globális energiaellátást – hívja fel a figyelmet friss elemzésében Hortay Olivér annak kapcsán, hogy egy hét múlva életbe lép az Európai Unió Oroszországból érkező tengeri nyersolajra vonatkozó embargója. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az intézkedés hatásait fejtegetve rámutatott, hogy az EU-nak többféle nehézségre is fel kell készülnie.

Nyakunkon az olajembargó, az Európai Unió Oroszországból érkező tengeri nyersolajra vonatkozó korlátozása egy héten belül életbe lép, és az uniós vezetőknek dönteniük kell az olajárplafonról is. A várható forgatókönyvekről és azok következményeiről írt elemzésében Hortay Olivér hangsúlyozza: korábban az EU olajigényének körülbelül negyedét az orosz szállítmányok biztosították, az új helyzet több kérdést is felvet. Például, hogy meddig lesznek elegendőek az EU készletei, illetve azok kimerülése után honnan lesz képes pótolni az orosz szállítmányokat? Vagy, hogy képes lesz-e Oroszország elegendő új vevőt találni ahhoz, hogy ne kelljen csökkenteni a kitermelését.

Hortay Olivér úgy véli, az EU szempontjából valamennyi forgatókönyv kockázatosnak tűnik.

Ha Európa nem lesz képes pótolni a kieső orosz olajat, az ellátási problémákhoz vezethet. Ha az EU képes lesz új beszállítókkal ellensúlyozni az embargó hatásait, az új beszerzések várhatóan akkor is jóval drágábbak lesznek, ami tovább növeli majd az inflációs nyomást és mélyebb gazdasági válságot eredményezhet. Ha Oroszország továbbra is képes lesz új piacokat találni az olajának, akkor az embargó értelmét veszíti, hiszen Oroszország bevételei nem csökkennek majd jelentős mértékben. Ha viszont Oroszország nem talál új vevőket és csökkentenie kell a kitermelését, az tovább szűkíti majd a globális nyersolaj kínálatot, ami Európa terheinek növekedéséhez vezet majd” – állapítja meg a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Hozzáteszi: Magyarország ellátása szempontjából

megnyugtató, hogy a vezetékes szállítások mentességet kaptak az embargó alól, ugyanakkor az EU egészében tapasztalható gazdasági következmények hazánkba is be fognak gyűrűzni.

Az olajárplafon kapcsán Hortay Olivér kifejtette, az USA eredetileg globális árplafonnal maximalizálta volna az orosz nyersolaj árát, de azt a nagy alternatív vásárlók (Kína, India) nem támogatták. A nyugati világ ezért most azzal próbálna nyomást gyakorolni, hogy saját szállítmányozó vállalatai számára írja elő az árplafont.

Mivel Oroszország jelezte, hogy nem működik együtt olyan országokkal, amelyek támogatják az árplafont, az intézkedés következményeképpen az európai vállalatok vélhetően sehova sem szállíthatnának – mutatott rá.

A szankciópárti országok a javasoltnál (65-70 dollár/hordó) alacsonyabb ármaximumért lobbiznak, a szállításokban érdekeltek és a szankciókritikusok pedig az intézkedés ellen. Az idő szorítja a képviselőket, mert az olajembargó jövő hétfői hatálybalépése előtt meg kellene állapodni” – fogalmazott a szakértő, aki szerint a probléma itt is hasonló, mint az olajembargónál: Európa csak rosszul jöhet ki.

Kapcsolódó tartalom

Ha olyan árplafont fogad el, ami meghaladja a jelenlegi árszinteket, azzal hivatkozási alapot teremt Oroszország számára, hogy felmondja a szerződéseket. Ha effektív árplafont fogad el, akkor felmerül a kérdés, hogy más régiók vállalatai képesek-e helyettesíteni az európai vállalatokat. Ha igen, azzal az EU csak annyit ér el, hogy az európai vállalatok globális jelentősége csökkenni fog. Ha nem, akkor a globális olajkínálat tovább szűkül, ami súlyosbítja Európa gazdasági problémáit.

Magyarország ígéretet kapott az árplafon alóli mentességre, azonban – a gazdasági hatások begyűrűzése mellett – kérdéses, hogy megbízhatunk-e az ígéretben, vagy újra az asztalra kerül-e majd a vezetékes olaj kérdése – tette hozzá Hortay Olivér.

Ajánljuk még