logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folyamatosan járőröznek a rendőrök a migránsok által rettegésben tartott Horgoson

A hétvége után hétfőn is egész nap járőröztek a rendőrök Horgoson, ahol a múlt csütörtöki lövöldözés óta állandósult a feszültség. Múlt héten illegális bevándorlók két csoportja támadt egymásra, vasárnap pedig összeverekedtek egymással a migránsok. A horgosiak attól tartanak, hogy a rendőrségi akciók hosszú távon nem oldják meg a helyzetet – hangzott el az M1 Híradójában.

Szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódott egy korábban fának csapódott autó a Csongrád-Csanád megyei Domaszék közelében. A francia rendszámú kocsi Zákányszék felől érkezett, amikor egy kanyarban lesodródott az útról és az árokba hajtott, közben több akácfát is gyökerestül kidöntött. A Híradó információi szrerint a sofőr migránsokat szállított, az embercsempésszel együtt kilencen utaztak az autóban. Volt, aki súlyosan megsérült, többen elszaladtak a helyszínről, a rendőrség keresi őket.

Itthon egyre gyakoribbak a hasonló esetek, az embercsempészet ugyanis virágzik. Idén eddig már mintegy 1800 bűnözőt fogtak el a hatóságok.

A csempészek ráadásul egyre agresszívebbek. Nemrég az M5-ös autópályán kezdtek lövöldözni, először a levegőbe, majd az őket követő rendőrök felé céloztak.

A magyar határ szerb oldalán még rosszabb a helyzet, rendszeresek az incidensek.

Legutóbb csütörtökön történt lövöldözés a vajdasági Horgoson, amikor migránsok gépfegyverekkel támadtak egymásra. A falu központja órákig fegyverropogástól volt hangos, a leszámolásban hatan megsérültek.

A rendőrség az incidens másnapján több száz illegális bevándorlót szállított el a környékről. De a helyiek úgy gondolják, ez nem oldja meg a problémát.

„Nem is bízok benne, mert eddig is mindig visszajöttek, amikor elvitték őket, majd meglássuk…” – mondta egy helyi lakos.

Horgoson hétfőn is egész nap tartott a rendőrök és a különleges egységek akciója. Céljuk, hogy távolt tartsák a migránsokat a településtől. Csakhogy hiába szállítják befogadóközpontba a bevándorlókat, az utánpótlás folyamatos. Ráadásul sokan elbújnak a hatóságok elől.

„Sokan elbujdostak. És ahogy tegnap is Szabadka felé mentünk ugyanúgy lehetett őket látni a főút mellett, tüzet gyújtottak, ott ácsorogtak, szerintem elbujdostak, úgyhogy még sokan itt maradtak” – fogalmazott egy másik helyi lakos.

AA migránsok között továbbra is sok a konfliktus, amiről a helyiek a közösségi oldalakon is beszámolnak.

„Öt perccel ezelőtt egy ötfős migránscsapat ugrott egymásnak, én közöttük voltam, de szerencsére nem foglalkoztak velem. Csak kés és fahusáng volt náluk. Adtak egymásnak jó pár ütést, a kést nem láttam, hogy betalált-e, mert azzal voltam elfoglalva, hogy ne kerüljek közéjük” – idézte fel friss emlékeit egy helyi férfi vasárnap este.

Egy másik pedig arról is beszélt az M1-nek, hogy a bűnözés terjed a környéken.

„Mit csinálnak a taxisok? Azt csinálják, hogy leveszik a taxi táblát és mint egy személyautó, úgy jönnek végig. A migránsok pedig most szereztek valahonnan biciklit, hogy hátha úgy nem fogja meg őket a rendőr. Több mint 40 éve itt lakom, ez egy békés utca volt, most pedig magyarul megmondva nem jó lakni itten” – panaszkodott a helybéli Kovács Ferenc.

A csütörtöki lövöldözés résztvevőit még mindig keresi a rendőrség, vasárnap egy 22 éves magát marokkóinak valló férfit fogtak el Horgoson.

A környéken automata puskát, kést és egy doboz lőszert is találtak a rendőrök.

De az illegális sátortáborok környékén sok eldobált okmány is hever a földön. Ezektől valószínűleg a rendőrségi akciók közben szabadultak meg a migránsok. Ez – a szerb befogadóközpont által kiállított – igazolvány egy magát marokkóinak valló férfié volt. Keresztneve és vezetékneve szinte azonos, születési adatként pedig január elseje szerepel.

Valószínüleg egyik adat sem valós, az illegális bevándorlók 90 százaléka ugyanis az év első napját diktálja be születési dátumként a hatóságoknak, ezzel is nehezítve a később beazonosításukat.

Kapcsolódó hírek

A migránsösszecsapás után sem csökken a feszültség Horgoson
Ismét akciót tartott a rendőrség Horgoson. A múlt csütörtöki lövöldözés óta folyamatos a jelenlétük a határmenti településen, ahol továbbra sem csökken a feszültég. A múlt hét végén illegális migránsok két csoportja támadt egymásra, a lövöldözésben hatan megsérültek, őket most is a szabadkai kórházban ápolják. Az elkövetőket még keresi a rendőrség, amely a helyszínen már gépfegyvereket, késeket és töltényeket is lefoglalt.
Külföld
Nagy erőkkel keresi a horgosi lövöldözés elkövetőit a szerb rendőrség
Folyamatos a rendőri jelenlét Horgoson, miután a migránsok gépfegyverrel lövöldöztek néhány napja. Az M1 információi szerint a hatóságok még nem fogtak el minden érintettet, ezért hétfőn újabb nagyszabású razzia lehet. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt.
Külföld
Már szivárognak vissza a migránsok a vajdasági Horgosra a lövöldözés után
Automata fegyvereket, pisztolyokat és lőszert is találtak a szerb rendőrök azoknál a migránsoknál, akiket a csütörtök esti horgosi lövöldözés miatt állítottak elő. A szerbiai sajtó úgy tudja, hogy több mint ezer migránst szállítottak el a helyszínről, hat illegális bevándorlót pedig kórházba vittek. A szerb belügyminiszter pénteken azt ígérte a horgosiaknak, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a környéken. A helyiek szerint az elmúlt hónapokban tarthatatlanná vált a helyzet – hangzott el az M1 Híradójában.
Külföld
Horgosról jelentjük: a szerb hatóságok elfogták a lövöldöző migránsokat
Nagy és erős rendőrségi jelenlét tapasztalható Horgoson, és a környékbeli tanyákon. Péntek reggel indult az akció, ami a magyar határtól mindössze néhány száz méternyire található egykori gazdasági birtokok területén végződött – jelentkezett be Horgosról Loboda Árpád, a közmédia tudósítója az M1 Híradójában.
Külföld

Ajánljuk még