Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Brüsszel és a baloldal közösen vágnák el hazánkat az uniós forrásoktól

Brüsszel nem az európai érdekeket védi, hanem visszaél a hatalmával, amikor az uniós források kifizetéséhez folyamatosan újabb és újabb feltételeket támaszt Magyarországgal szemben – erről beszélt Deutsch Tamás a Kossuth Rádióban. A Fidesz EP-képviselője szerint az, hogy a bizottság a 17 vállalás teljesítése közben további elvárásokat fogalmazott meg, arra bizonyíték, hogy a jogállamisági eljárás valójában nyers politikai nyomásgyakorló eszköz – hangzott el az M1 Híradójában.

Szeptemberben jelentette be Navracsics Tibor, hogy a kormány megállapodott Brüsszellel és 17 intézkedést hajt végre a kondicionalitási eljárás lezárásához. A területfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a tárgyalások befejeződtek, így újabb feltételek már nem merülhetnek fel, illetve az összes elvárást határidőre teljesítik, ezért nem fenyeget az Uniós források elvesztésének veszélye.

Az országgyűlés október eleje óta rohamtempóban dolgozott, és sorban fogadta el azokat a törvényeket és törvénymódosításokat, amelyekkel teljesíti a Brüsszelnek tett vállalásait és utat nyitnak a Magyarországnak járó Uniós források kifizetéséhez. Magyarország a 17 vállalást a határidőig teljesítette, például felállt az Integritás Hatóság nevű korrupcióellenes szervezet. Brüsszel viszont már egy újabb, 18. feltételt is támasztott – ezt csütörtökön Kassán mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

„Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk és amiben megegyeztünk. Azóta persze már van 18. igény is, de arról is megegyeztünk, hogy azt is teljesíteni fogjuk”

– fogalmazott a kormányfő.

Brüsszelből a héten az a hír is kiszivárgott, hogy mégsem elégedettek az elvégzett munkával. Így az Európai Bizottság kezdeményezheti a hazánknak járó pénz egy részének kifizetésének felfüggesztését.

Brüsszel egyoldalúan eltért attól a megállapodástól, amit még szeptemberben kötött Magyarországgal – erről Ifj. Lomnici Zoltán beszélt az M1-en. A századvég jogi szakértője szerint a cél az lenne, hogy minél hamarabb megegyezés születhessen, de úgy tűnik, vannak olyanok, akiknek ez nem érdeke.

Az újabb és újabb Brüsszeli feltételek azt bizonyítják, hogy a bürokraták nem az európai értékeket védik, hanem visszaélnek a hatalmukkal

– erről Deutsch Tamás beszélt a Kossuth Rádióban. A Fidesz EP képviselője hangsúlyozta: ha Brüsszel célja nem a nyomásgyakorlás lenne, akkor már lezárta volna az eljárást ahelyett, hogy újabb elvárásokkal áll elő.

Kapcsolódó tartalom

„Hogy nem akarják lezárni és újabb és újabb feltételeket akarnak szabni, az annak a letagadhatatlan bizonyítéka, hogy az ilyen eljárásokat ők nem azt európai értékek védelme érdekében indítják el, hanem az az egyetlen egy céljuk, hogy folyamatosan nyomást tudjanak gyakorolni olyan kormányok irányába, amelyek nem az európai bizottság által meghatározott politikai fősodort képviselik” – jelentette ki a fideszes politikus.

Deutsch Tamás hozzátette: ráadásul a magyar baloldal európai parlamenti képviselői most sem a magyar emberek érdekeit képviselik, hanem azon dolgoznak Brüsszelben, hogy Magyarország ne juthasson hozzá az uniós forrásokhoz.

Ajánljuk még