logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Blokád az egyetemeken: előadótermeket foglaltak el a radikális klímaaktivisták

| Szerző: hirado.hu
Egyetemi előadótermeket foglaltak el klímaaktivista diákok Ausztria nagyvárosaiban, így például Bécsben, Grazban és Salzburgban is hétfőn. A megmozdulás-sorozatot az Ég a Föld elnevezésű környezetvédő csoport szervezte, szimpatizánsaik „a politikai rendszer radikális megváltoztatását” követelik – számoltak be osztrák hírportálok. Linzben és Grazban klímaaktivisták autópálya-felhajtókat torlaszoltak el, néhányan pedig odaragasztották magukat az aszfalthoz.

A szervezettnek tűnő megmozdulások hétfő reggel kezdődtek Salzburgban és Innsbruckban, majd délben a bécsi Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének (BOKU) diákjai is teremfoglalásba kezdtek. Kora délután a Grazi Egyetem aktivistái is csatlakoztak a megmozduláshoz – jelentette a Kronen Zeitung honlapja.

Az Ég a Föld elnevezésű klímaaktivista csoport támogatói „a rendszer radikális megváltoztatását” követelik „a társadalmi válság, az oktatási válság és az éghajlati válság leküzdése” érdekében.

Az érintett egyetemek vezetése kinyilvánította, hogy készek a „nyílt diskurzusra” a hallgatókkal. A Kronen Zeitung szerint hétfő délután panelbeszélgetést tartanak a diákönkormányzatok képviselőinek, valamint klímakutatóknak és a rektor vagy helyettesének részvételével.

Kapcsolódó tartalom

A klímaaktivisták korábban számos módon – leginkább művészeti alkotások elcsúfításával: levessel, olajjal történő leöntésével, illetve kezük vagy más testrészüknek a festményekhez ragasztásával – fejezték ki elégedetlenségüket, amiért az európai kormányok „nem tesznek eleget” a klímakatasztrófa megelőzéséért.

A kiállított festményeket és egyéb műalkotásokat megkárosító aktivisták miatt várhatóan emelkedni fog a múzeumi belépők ára is.

Az akciók ugyanis arra késztetik az intézmények fenntartóit, hogy növeljék a biztonsági személyzet létszámát, amelynek ezentúl át kell kutatniuk a múzeumokba érkező látogatókat is, hogy ne vihessenek be festékszórót vagy ragasztót a termekbe.

Kapcsolódó tartalom

Berlinben a helyi klímaaktivisták november eleji utcai tüntetése során megtörtént, hogy egy balesetet szenvedett kerékpáros nő maradandó agykárosodást szenvedett, mivel az útlezárások miatt a mentők csak jelentős késéssel értek ki a baleset helyszínére.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Szivárványos zászlók a Grazi Egyetem épülete előtt a Pride-hónap tiszteletére, 2021. júniusában (forrás: Uni Graz/Koeppel/Facebook)

Ajánljuk még