Baleset

Meghalt egy nő, miután frontálisan egy vontatónak ütközött

A román szenátus érvényesítette az RMDSZ új szenátorának mandátumát

A román szenátus érvényesítette hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új Maros megyei szenátorának, Novák Leventének a mandátumát, amely amiatt üresedett meg, hogy Novák Csaba Zoltán eddigi szenátor átveszi a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetését.

Novák Levente mandátumát 85 támogató szavazattal érvényesítette a román felsőház, ezt követően az RMDSZ szenátusi frakciójának új tagja le is tette a hivatali esküt.

Novák Levente a szenátus emberjogi, esélyegyenlőségi, vallási és kisebbségügyi szakbizottság alelnöke, az oktatási bizottság tagja, illetve a külügyi bizottság tagja lett.

Csibi Attila Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke az MTI-nek korábban elmondta: a 2020-as parlamenti választásokon a szövetség Maros megyei szenátusi jelöltlistáján Novák Csaba Zoltánt Novák Levente követte, ezért veheti át ő a megüresedő szenátori mandátumot. Hozzátette, a leköszönt törvényhozó és a tisztség várományosa a családnevük azonossága ellenére nem rokonok.

Novák Levente jelenleg az RMDSZ országos ügyvezető elnökségében alelnökként a területi szervezetekért felel. Korábban tanácsadóként segítette az RMDSZ szenátusi frakciójának munkáját.

A 136 tagú szenátusban az RMDSZ-nek kilenc mandátuma van.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még