Aktuális

Leszállt a Holdra az első japán holdjáró

Megtámadtak egy hotelt az al-Shabaab terroristái Mogadishuban

Megtámadtak egy hotelt az al-Shabaab szélsőséges csoport terroristái a szomáliai fővárosban, Mogadishuban vasárnap.

A szélsőségesek rádióadójukon közölték, hogy harcosaik támadást intéztek a Villa Rose nevű szálloda ellen.

A hotel éttermét kormányzati és biztonsági tisztségviselők is gyakran látogatják.
A Villa Rose a szomáliai főváros központjában, az elnöki palota közelében található.

A környéken robbanást lehetett hallani, amelyet puskaropogás követett – mondta el a helyi rendőrség egyik illetékese.

Abdi Hassan, egy közelben élő kormányzati alkalmazott szerint több kormányzati tisztségviselő tartózkodott az épületben a támadás kezdetekor. Szemtanúk beszámolói alapján többeknek sikerült elmenekülniük.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet, saríát vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen Mogadishuban is.

A mogadishui vezetés néhány hónapja offenzívát indított az al-Shabaab ellen. A hadseregnek a helyi klánok és felfegyverzett civilek segítségével sikerült jelentős területeket visszafoglalnia az iszlamistáktól. Ugyanakkor az ENSZ adatai szerint csak az idén több mint hatszáz civil vesztette életét és csaknem ezren sebesültek meg a harcokban.

Ajánljuk még