Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Kurdok ezrei tüntettek a török légicsapások ellen

Kurdok ezrei tüntettek vasárnap a Szíria északkeleti részén található Kamisliben a török légicsapások, illetve Ankara szárazföldi offenzívával való fenyegetése ellen.

A megmozdulás résztvevői a kurdok zászlaját és Abdullah Öcalan képét lobogtatták, és a török kormányt bírálták. Öcalan a Kurdisztáni Munkáspárt nevű terrorszervezet egyik vezetője, aki börtönben van Törökországban.

Ankara egy hete légi hadműveletet indított a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen Szíriában, és a PKK tagjai ellen Irakban. A Karom-Kard fedőnevű hadműveletben legalább 59-en vesztették életüket november 20. óta. A csapások többsége Szíria északkeleti részét érte.

A PKK-t, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította. Ankara szerint az YPG a PKK bábja, és szintén terrorszervezet. A török vezetés a szíriai kurd milíciát okolja a november 13-ai isztambuli robbantás miatt, amely hat halálos áldozatot követelt.

Eközben a szíria kurd felkelők a nyugati koalíció hatékony szövetségesei voltak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

2016 és 2019 között Törökország három offenzívát hajtott végre Észak-Szíriában a kurd milíciák ellen. Ankara célja, hogy 30 kilométeres biztonsági zónát hozzon létre déli határa mentén.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még