Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Greta Thunberg beperelte a svéd kormányt

A 19 éves svéd klímaaktivista is csatlakozott ahhoz a perhez, melyben számonkérik a svéd kormányt annak „elégtelen klímapolitikája” miatt.

Greta Thunberg klímaaktivista több száz másik felpereshez csatlakozott a svéd kormány elleni perben, amely szerint az ország nem tesz eleget az éghajlatváltozás kérdésében. A 19 éves Thunberg és ifjú társai azt állítják, hogy Svédország klímapolitikája alkotmánysértő, továbbá sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét is – adta hírül a Fox News.

„A svéd állam nem tesz eleget annak az alkotmányos követelménynek, hogy előmozdítsa a fenntartható fejlődést, amely jó környezetet teremt a jelen és a jövő generációi számára” – áll a klímaaktivista csoport közleményében.

Thunberg a Twitteren azt írta, hogy a múlt pénteki Black Friday „tökéletes nap” arra, hogy beperelje az államot az „elégtelen klímapolitikája” miatt.

A svéd parlament 2017-ben úgy döntött, hogy 2045-re a skandináv ország nullára csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, továbbá száz százalékban megújuló energiára fog támaszkodni.

A kiemelt képen: Greta Thunberg részt vesz egy stockholmi klímatüntetésen, amelyet az Auroras nevű ifjúsági szervezet szervezett. Thunberg ezt követően csatlakozott a svéd kormány elleni perhez, amelyet a környezetvédelmi intézkedések elmaradása miatt indított több felperessel együtt 2022. november 25-én. (Fotó: EPA/Christine Olsson/TT)

 

Ajánljuk még