logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szilágyi Péter: Kötelességünk a cselekvő szolidaritás kinyilvánítása és a segítség nyújtása

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Munkácsy Mihály Magyar Házban Matl Péter Po pjaty, Ötösével című kiállításának megnyitóján kijelentette, hogy az elmúlt eseményeknél az emlékezés, a jelen nehéz valóságánál pedig a cselekvő szolidaritás kinyilvánítása és a segítség nyújtása a kötelességünk.

Matl Péter Munkácsy-díjas képzőművész tárlata annak a több tízezer kárpátaljai magyarnak és németnek állít emléket, akiket 1944 novemberében sztálini lágerekbe hurcoltak el kényszermunkára. Köszöntő beszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára – párhuzamot vonva a 78 évvel ezelőtti események és a jelen nehézségei között – úgy fogalmazott, hogy az elmúlt eseményeknél az emlékezés, a nem feledés, a megőrzés az, ami kötelességünk. A jelen nehéz valóságánál pedig a cselekvő szolidaritás kinyilvánítása és a segítség nyújtása.

Szilágyi Péter aláhúzta, hogy a nehézségekben Magyarország felelősségvállalása minden egyes magyar emberért fokozott mértékben kell, hogy megjelenjen. A két ország kapcsolatáról szólva elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy

Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén.

Ezért Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen – hangsúlyozta a politikus. Szilágyi Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország az orosz-ukrán háborús konfliktusban lehetőségeihez mérten segíti Ukrajnát. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna az Európai Unió társult országaként az előkészületben lévő új, nemzeti kisebbségekről szóló törvényben helyreállítja a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség korábban meglévő oktatási és nyelvi jogait, valamint figyelmet fordít a történelmi emlékművek kölcsönös tiszteletére és megőrzésére.

A kárpátaljai magyar közösség támogatása a továbbiakban is folyamatos. A kárpátaljai magyar szervezetek a legfontosabb partnereink a kárpátaljai magyar közösség megtartásában, a háborút követően a szülőföldre való visszatérésben és az ott való boldogulásban egyaránt – jelentette ki Szilágyi Péter, hozzátéve, hogy ezért a kormány mindent megtesz a működésük biztosítása érdekében. Magyarország történetének eddigi legnagyobb, az ukrajnai háborús menekülteket és az otthon maradt kárpátaljai lakosokat támogató humanitárius segélyakciójáról szólva kiemelte azt a példaértékű összefogást, amely a határ mindkét oldalán megnyilvánul a bajba jutottak és menekültek megsegítése érdekében.

Ukrajna ismételten megtapasztalhatja a magyar nép önzetlen segítségnyújtását” – hangsúlyozta Szilágyi Péter. A magyar kormány álláspontjával kapcsolatban rámutatott: a háború nem a béke felé vezető út, és fegyverekkel nem lehet békét teremteni. „Európában nem lehet más célunk, csak a béke, melyre mindannyiunknak törekedni kell, hogy a +nehéz idők+ ismét a múltat jelenthesse!” – zárta gondolatait Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A Gulág-táborok foglyainak szenvedéseit ábrázoló grafikákat eddig 32 helyszínen tekinthette meg a közönség, köztük Kárpátalja számos településén, Ukrajna nagyvárosaiban és a környező országokban, így Magyarországon is. A tárlat december közepéig a Munkácsy Mihály Magyar Házban látható.

Ajánljuk még