logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ha dől a vegyipar, dől a többi iparág is: minden negyedik vállalat elköltözhet Németországból

| Szerző: hirado.hu
Továbbra is csak ébredezni látszik a német kormány, a törvényhozás szintjén viszont mlég mindig nem jutott el az ország iparának megmentéséhez szükséges szabályozásokig. Az Egyesült Államokban a kongresszus már augusztusban elfogadta azt az „inflációcsökkentési törvényt”, amely 386 milliárd dollár erejéig biztosít adókedvezményt és ösztönzőket az amerikai ipari szereplők számára. Ezzel szemben a német kormánykoalíció politiusai továbbra is csak a szavak szintjén foglalkoznak az ipar hanyatlásával, miközben a Német Ipari Szövetség arra figyelmeztetett, hogy a vállalatok legalább negyede hagyhatja el az országot az elszabadult költségek miatt.

„A kormány készségesen elfogadja az ipar leépülését” – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Die Welt, amelyben az energiaválság következtében zsugorodó német ipar helyzetét értékelik. Ahogy írták, egyes iparágak szereplői fontolóra vették, hogy kapacitásaikat kivigyék Németországból. A lap szerint a kormánynak megelőző lépéseket kell tennie, különben a német ipar eléri azt a pontot, ahonnan már nem lesz visszaút.

Mint a Welt megírta, a jelenlegi válsághelyzetre való tekintettel a német gazdaság képviselői arra figyelmeztetnek, hogy súlyosan meggyengühet Németországnak, mint üzleti helyszínnek a szerepe. Úgy tűnik azonban, hogy a kormánykoalíció és az ellenzék politikusai egyaránt megriadnak, és átfogó intézkedéseket sürgetnek a gazdaságának védelme érdekében.

„A magas energiaárak és a gyengülő gazdaság teljes erővel sújtja a német gazdaságot, és más nemzetközi helyszínekhez képest nagy terhet ró vállalatainkra. A német üzleti modell óriási nyomás alatt van”

– mondta Tanja Gönner, a Német Ipari Szövetség (BDI) vezérigazgatója. Hozzátette: „Jelenleg minden negyedik német vállalat a termelés külföldre helyezésén gondolkodik”.

Kapcsolódó tartalom

A hírportál kiemelte, hogy sok vállalat szenved az ukrajnai orosz invázió miatt felrobbant energiaáraktól, az ellátási láncok megszakadásától vagy a kínai koronavírus-járvány elleni merev küzdelem miatti korlátozásoktól.

De az amerikai kormány infláció elleni küzdelemmel kapcsolatos döntéseit, amelyek egyebek mellett milliárdos támogatást biztosítanak az új technológiákhoz és az amerikai ipar fenntartható terjeszkedéséhez, további nagy kockázatnak tekintik.

Ha a vegyipar összeomlik

Különösen szenved az energiaintenzív és exportorienált vegyi ipar. Wolfgang Grosse-Entrup, a Német Vegyipari Szövetség igazgatója egyenesen úgy fogalmazott: „A brutális energiaárak kiüöttek minket”. Az iparági vezető hangsúlyozta, hogy a vegyipar összeomlása más iparágakat is magával húzna.

„Ez jelentené a teljes kiütést Németország, mint ipari helyszín számára” – mutatott rá.

Grosse Entrup úgy fogalmazott: „árfék nélkül a német kormány egyszerűen elfogadja az ország ipartalanítását”.

Kapcsolódó tartalom

Rainer Dulger munkáltatói elnök „több dinamizmust és gyorsaságot, nagyobb vállalkozói szabadságot és rugalmasságot követel a munkaerőpiacon”. Mint mondta, „Németországot felszabadítania kellene, nempedig megkötnie a politikának”. Ennek hiányában Dulger szerint Németország féktelenül fog haladni a „veszélyes fordulópont felé”.

Már a német politikában is érzik a bajt

A Welt emlékeztetett, hogy Wolfgang Kubicki, az FDP-elnökhelyettese korábban a kormányzati politika felelősségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a politikai vezetésnek vigyáznia kellene arra, hogy ne fossza meg a likviditástól azokat a cégeket, amelyektől befektetést remél. De az FDP politikusa szerint a német kormány éppen az ellenkezőjét teszi és elengedte a vállalatok kezét. A politikus szerint minél később döntenek az energiaárfék bevezetéséről, annál tovább húzódik és egyre veszélyesebb méreteket ölt a vállalatok pénzügyi problémájaegy. Kubicki szerint az inflációt felhajtó háttérjelenségek megoldásával is foglalkozni kellene, máskülönben a nagyvállalatok mellett a középvállalatok is megroppannak.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok jegybanki politikája is veszélyes

Riadót kellene jelentsen a német kormány számára az amerikai „inflációcsökkentési törvény” is, amely 386 milliárd dollár (kb. 370 milliárd euró) adókedvezményt és ösztönzőt biztosít többek között az amerikai ipar megerősítésére és a vállalatok megújuló technológiákba való befektetésének ösztönzésére.

„Ahhoz, hogy ne maradjunk le, vissza kell vágnunk” – mondta Matthias Miersch, az SPD frakcióvezető-helyettese. „Hatalmas beruházásokra és offenzív létesítési politikára van szükségünk. Ezenkívül a jóváhagyási folyamatainknak gyorsabbá, egyszerűbbé és pragmatikusabbá kell válniuk.”

Kapcsolódó tartalom

A Robert Habeck (zöldek) vezette gazdasági minisztérium támogatási versenyre figyelmeztet az amerikai döntésre való tekintettel. „Meg kell adnunk a saját európai válaszunkat, amely az erősségeinkre koncentrál” – közölte a tárca. A támogatások mellett „ma már strukturális reformokra van szükség, mindenekelőtt a tervezési és engedélyezési eljárások felgyorsítására és a bürokrácia csökkentésére”.

Jens Spahn, a CDU elnökségi tagja hárompontos tervet szorgalmaz: a kedvezményes ipari áram bevezetését, a kulcsfontosságú hazai iparágak népszerűsítését és új kereskedelmi megállapodások megkötését.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még