Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Ukrajna, mint a Fekete-tenger – sötétségbe borult az ország

| Szerző: hirado.hu
Műholdfelvételek mutatják, hogy Ukrajna szinte teljes sötétségbe borult, miután újabb csapások érték az ország energetikai hálózatát. Ukránok milliói kényszerültek arra, hogy hosszú órákra, napokra villany, víz és fűtés nélkül boldoguljanak, miközben a külső hőmérséklet már fagypont alá süllyedt.

A Deutsche Welle videót tett közzé, amelyen november 1-jétől láthatók Ukrajna műholdképei. Az alább található rövid felvételen megfigyelhető, hogyan is hunytak ki Ukrajna fényei országszerte.

A háborúban álló országot a héten jelentős rakétacsapások érték, melynek következtében három atomerőművet automatikusan lekapcsoltak az országos hálózatról. A rakétatámadások a szomszédos Moldovában is áramkimaradásokat idéztek elő, amelynek energiahálózata Ukrajnához kapcsolódik – számolt be a Daily Mail.

Ennek következtében milliók kényszerültek arra, hogy hosszú órákra, napokra villany, víz és fűtés nélkül boldoguljanak, miközben a külső hőmérséklet már fagypont alá süllyedt.

Tábori gázégőt használ egy idős nő kijevi otthonának konyhájában az áramszünet alatt (Fotó: MTI/AP/Andrij Kravcsenko)

Ukrajna, mint a Fekete-tenger

Egy korábbi NASA űrhajós, Scott Kelly által megosztott műhold felvételen is jól látható, hogy Ukrajna a Fekete-tenger felett teljesen sötétségbe borult.

Több millió ukránt fenyeget a tél

Az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója korábban arra figyelmeztetett, hogy több millió ukrán életét fenyegeti a tél az ország energetikai hálózatát ért orosz támadások miatt.

Mindemellett Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtökön Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ukrán főváros, Kijev 70 százalékában továbbra sincs áram, a vezetékes vízellátást eddig részlegesen sikerült visszaállítani, továbbá hangsúlyozta, hogy az energetikai szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb visszakapcsolják az áramot, de ez attól függ, hogy sikerül-e helyreállítani az egyensúlyt egész Ukrajna energiarendszerében.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Sötétben kelnek át egy zebrán emberek áramszünet idején Kijevben 2022. november 24-én. Az ukrán fővárosban a vízellátás már helyreállt, de a lakóépületek mintegy 70 százaléka áram nélkül maradt az előző napi orosz rakétatámadások után. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ajánljuk még