logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak száma

Háromszáztízre emelkedett az indonéziai Cianjurban a hét elején történt földrengés halálos áldozatainak száma az ország katasztrófavédelmi hivatalának pénteki bejelentése szerint, további 24 embert még mindig keresnek.

A keresés egészen hétfőig folytatódik az eltűntek után, de egyre kevesebb az esélye annak, hogy élve találnak rájuk – közölte Henri Alfiandi, az országos mentőszolgálat vezetője, hozzátéve, hogy a keresést megnehezítik a földrengés, valamint az áradások okozta földcsuszamlások.

A hivatal korábban arról is tájékoztatott, hogy a halálos áldozatok mintegy 37 százaléka 15 éven aluli.

A földrengésben több mint kétezren sérültek meg, körülbelül 56 ezer ház rongálódott meg, és legalább 62 ezer ember kényszerült otthonának elhagyására.

A hétfői földmozgás epicentruma Jáva nyugati részén, Cianjur településen volt, Jakartától 75 kilométerre délkeletre, 10 kilométeres mélységben.

Egy ilyen nagyságú földrengés más esetekben csak kisebb károkkal járhatott volna, a szakértők azzal magyarázzák a mostani katasztrófa pusztító hatását, hogy az epicentrum közel volt a törésvonalhoz, a földfelszínhez, és az infrastruktúra nem felelt meg a földrengés elleni védekezés támasztotta követelményeknek.

A mentési munkálatokat több mint 100 utórengés is nehezítette.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Adi Weda

Ajánljuk még