Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Orbán Viktor: A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet

Csúcstalálkozót tartottak a visegrádi országok vezetői Kassán. Orbán Viktor miniszterelnök szlovák, cseh és lengyel kollégájával áttekintette a háború, az energiaválság és az illegális migráció kérdéseit. A magyar kormányfő a csúcstalálkozó után azt mondta: nehéz témák kötik össze a V4 országait, és a felmerülő kérdésekre együtt könnyebben adható választ, mint külön, ezért a visegrádi négyeknek továbbra is van jövője. Orbán Viktor kitért arra is, nem szabad engedni, hogy Oroszország fenyegetést jelentsen Európa biztonságára, és fontos, hogy Ukrajna megőrizhesse területi integritását.

Több, mint fél éves szünet után találkoztak ismét a Visegrádi országok miniszterelnökei Kassán. A V4-es csúcstalálkozókat az ukrajnai háború teljesen felülírta. A mostani egyeztetés fő témáját is a szomszédos országban dúló harcok adták, a kormányfők emellett tárgyaltak az illegális migrációról, és az energiaválságról.

A házigazda Eduard Heger szlovák miniszterelnök az illegális migráció kapcsán a külső határok védelmét hangsúlyozta a találkozót követő sajtótájékoztatón.

„Valamennyi V4-es ország a legnagyobb segítséget akarja megadni Magyarországnak, mert tudjuk, hogy a magyar-szerb határon nagyon erős a migrációs nyomás. Ez újabb rendőri erők küldésével, vagy pénzügyi hozzájárulásban valósulhat meg” – mondta a szlovák miniszterelnök.

Az unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfője arról beszélt, céljuk az Európát sújtó energiaválság felszámolása.

„Közös célunk, hogy ellenállóvá tegyük az energiarendszerünket, és ne függjünk többé az orosz fosszilis energiahordozóktól. Közösen azt akarjuk elérni, hogy az egyes tagállamok saját maguk határozzák meg az energiamixüket, vagyis, hogy milyen forrásból állítják elő az energiát” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök.

A lengyel miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai háború miatt újabb menekülthullám várható.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy gyors, megelőző intézkedéseket hozzon a menekülthullám kezelésére, és segítsen a V4-ek országainak ezen a területen, hiszen az Ukrajanából érkező menekültek ellátása jelentős összegeket emésztett fel” – emelte ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

„A visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet” – jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök közös kihívásnak nevezte az illegális migrációt, az energiaválságot, a gazdasági recesszió megakadályozását és a külső schengeni határok védelmét.

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország speciális helyzetben van, mert ez az egyetlen ország Európában, amelynek egyszerre két migránsválsággal kell megküzdenie. Ebben az évben több mint egymillió ukrán menekült érkezett Magyarországra, és idén több mint 250 ezer illegális határátlépési kísérletet állítottak meg az ország déli határainál.

„Miután Ukrajnában egy elhúzódó háborúra kell számítani, ezért az Ukrajna felől érkező migrációs nyomás a következő időszakban nőni fog, és fair igény a V4-ek részéről, hogy az unió is vállaljon ebből a teherből valamennyit. Arra is számítanunk kell, hogy részben a háborúnak köszönhetően, részben más események miatt a déli irányból jövő migrációs nyomás is nőni fog a következő időszakban” – fejtette a magyar miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor Finnország és Svédország NATO csatlakozásáról azt mondta: Magyarország támogatja a két ország csatlakozását a védelmi szövetséghez, a következő év első ülésén ezt a kérdést a parlament is napirendre fogja tűzni.

Az Európai Parlament állásfoglalásáról szólva kifejtette: Magyarország arra nem számíthat, hogy – ahogy a miniszterelnök fogalmazott – onnan egyetlen jó szót is kap, hiszen megkérdőjelezte az ott ülő képviselők állását azzal, hogy egy csökkentett hatáskörű, nemzeti delegációk alapján működő Európai Parlamentet képzel el a jövőben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b4), Petr Fiala cseh (b3), Eduard Heger szlovák (j3) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j4) a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján 2022. november 24-én. A magyar miniszterelnök mellett politikai igazgatója, Orbán Balázs (b5) és Bóka János európai uniós kérdésekért felelős államtitkár (b6) (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán).

Ajánljuk még